RAPORT SA CRVENOG TRGA

MILANOVIĆ IZBJEGAO VUČIĆA, DODIKA I KUSTURICU: Kremlj pokazao razumijevanje zbog nedolaska hrvatskog predsjednika, nije bilo ni drugih čelnika Europske unije

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
(EPA)

(EPA)


Veličanstveno obilježavanje 75-godišnjice pobjede nad fašizmom i nacističkom Njemačkom Adolfa Hitlera svakako je bila dobrodošao sat povijesti u vremenima kada širom Europe i svijeta jačaju mračne snage povijesnog revizionizma, ali je bio i događaj što pokazuje današnju Rusiju kao vojnu velesilu kojoj, uz izuzetak Sjedinjenih Američkih Država, nema premca na planeti

Velika vojna parada Crvene armije koja je sa zakašnjenjem zbog korona pandemije održana u Moskvi ove srijede imala je i simbolički i recentni politički značaj. Veličanstveno obilježavanje 75-godišnjice pobjede nad fašizmom i nacističkom Njemačkom Adolfa Hitlera svakako je bila dobrodošao sat povijesti u vremenima kada širom Europe i svijeta jačaju mračne snage povijesnog revizionizma, ali je bio i događaj što pokazuje današnju Rusiju kao vojnu velesilu kojoj, uz izuzetak Sjedinjenih Američkih Država, nema premca na planeti.

Referendum o ustavnim promjenama

Komemoracija milijunskim žrtvama koje je Rusija zajedno s ostalim državama što su sačinjavale tadašnji Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika podnijela u borbi protiv nacizma pokazala je da najveća država na svijetu pamti svoje žrtve, što bi svakako mogle naučiti i brojne druge velike i male zemlje, posebice Hrvatska u kojoj je otvorena naklonost poraženim snagama iz Drugog svjetskog rata očita i u vladajućim i u opozicijskim političkim strankama.

U realnoj politici, upozoravaju analitičari, važno je da se parada u povodu 75. obljetnice pobjede nad fašizmom, prethodno zakazana za 9. svibanj, održala prije 1. srpnja, kada se u Rusiji održava referendum o ustavnim promjenama. Tom će se prilikom milijuni ruskih glasača odrediti hoće li podržati poništavanje dosadašnjeg mandata predsjednika Vladimira Putina koji je na vlasti od 2000. godine, kada je naslijedio Borisa Jeljcina, te mu omogućiti da se 2024. godine ponovno kandidira na predsjedničkim izborima. Tako bi Putin dobio pravo na još jedan šestogodišnji mandat, a 2030. godine na kandidaturu za još jedan. Bude li dobrog zdravlja, Putin bi tom scenariju trebao biti vođa Rusije sve do 2036. godine, dakle punih 36 godina.

Na paradi je počasni gost trebao biti i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, ali on na nju nije mogao stići zbog kvara zrakoplova Vlade Republike Hrvatske kojim je po završetku posjeta Crnoj Gori trebao odletjeti za Moskvu. Drugi počasni gosti, koji su uz Putina sjedili u počasnoj loži dok je publika mogla pratiti prijenos parade preko televizije, bili su srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, predsjednik srpskog entiteta u BiH Milorad Dodik i filmski redatelj Emir Kusturica. Nazočni su bili i šefovi država iz ruskog okruženja - Abhazije, Belorusije, Kirgizije, Moldavije, Tadžikistana, Uzbekistana i Južne Osetije. Na Crvenom trgu nije bilo njemačke kancelarke Angele Markel, francuskog poglavara Emanuela Macrona, ali ni predsjednika Češke Miloša Zemana, predsjednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, premijera Armenije Nikole Pašinjana i premijera Japana Šinzo Abea koji su objasnili su da ne mogu da prisustvovati zbog epidemije COVID-a 19.

Demonstracija suvremenog naoružanja

Zanimljivu ispriku poslao je predsjednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov priopćivši da ne može nazočiti paradi zbog rođendana. Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da ne bi došao na proslavu čak i da je dobio poziv. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Moskva razumije Milanovićev razlog kao i to što pojedini državnici ne mogu da prisustvovati iz raznih razloga, uključujući korona pandemiju.

Predsjednik Milanović uspio je tehničkim kvarom aviona izbjeći susrete s Vučićem, Dodikom i nizom postsovjetskih i proputinovskih političara te biti jedini od visokih predstavnika Europske unije na prezentaciji ruske vojne sile na moskovskom Crvenom trgu.

Iako je parada započela defileom vojnika, na početku je prikazan legendarni sovjetski tenk T-34 iz Drugog svjetskog rata koji je bio ključno oružje u odbijanju napada nacističkih hordi od Moskve do Berlina. Crvena armija pokazala je i tenkove T-72, T-14 "Armata" i T-90M "Proriv". Pokazana su i višenamjenska oklopna vozilo „Tajfun 4x4“ i „Tigar – M“ s protutenkovskim kompleksom „Kornet“ i sistemom „Arbalet“.

Obrambeni sustav "Pancir SM" pokazan je s novim specijalnim raketama za obaranje dronova kao i modificirana oklopna vozila koja su već prikazana 2015. godine. Danas imaju nove topove, protuoklopne rakete i nove sustave zaštite od protuoklopnih raketa. Predstavljen je "Bumerang" - vozilo nove generacije opremljeno najefikasnijim naoružanjem i složenim sistemima obrane i upravljanja. „Bumerang" se kreće i na vodenim površinama te se njime se upravlja i preko tableta.

Javnosti i vojnim analitičarima pokazan je i zrakoplov kojeg ruska vojska rijetko prezentira - lovac pete generacije Su-57 koji je najsuvremeniji borbeni avion kojeg ima Ruska Federacija. Kada se on pojavi na nebu te ga uoči protivnički radar, detektira ga kao manju raketu ili meteorološki balon. Predviđen je za borbu na velikim daljinama i ima dalekometno naoružanje zrak-zrak. Vojni analitičari uspoređuju ga s američkim avionom F-35.

Korona otkazala paradu u 17 regija

Uz najnovijeg Suhoja, avijacija je pokazala i druge letjelice kojima raspolaže. Zrakoplovstvo je nadletjelo Moskvu helikopterima Mi-26, avionom tipa Mig i bombarderima te šest jurišnih lovaca Su-25 ostavilo je ruske boje na nebu. Ruska vojska predstavila je arktičku inačicu topničkog sustava „Pancir”, obalni sistem "Bal" te dugo najavljivani ruski raketni sistem JARS. Riječ je o sustavu s raketama koje nose nuklearne bojeve glave, a imaju takve taktičko - tehničke karakteristike da ih je gotovo nemoguće oboriti.

Pozornost je izazvao i obrambeni sustav S-400. To je, prema ocijeni stručnjaka, najmoćniji raketni sustav za protuzračnu obranu koji se nalazi u operativnoj upotrebi u svijetu. Ima sposobnost uništenja ciljeva na malim i vrlo malim visinama. Dio sustava S-400 prezentiran je u Srbiji prošle godine za vrijeme vojne vježbe "Slovenski štit". Taj je sustav, inače, kupila i jedna članica NATO saveza, Turska.

Akrobacije u zraku obavile su aeroskupine Striži i Ruski vitezovi. Vojna parada u Rusiji održana je bez zaštitnih maski, kako izvješćuje New York Times, u uvjetima pandemije korona virusa gdje je trenutno aktivno oko tri tisuća slučajeva zaraze. U Moskvi se proteklih dana bilježi porast novozaraženih od oko tisuću osoba na dan.

Vojni marševi održali su se u 28 regija Rusije, od ukupno 85. Zbog korone, parade su otkazane u 17 regija. Parada je održana i u Kalinjingradu - ruskoj enklavi unutar Europske unije.

Govoreći u brojkama, u paradama Crvene armije sudjelovalo je oko 64 tisuće ljudi. Na moskovskom Crvenom trgu bilo je 14 tisuća pripadnika vojske Rusije i drugih zemalja, među kojima su bili najbrojniji pripadnici kineske i indijske vojske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater