LJUBLJANA

Mariborski list "Večer" o tužbi Slovenije na europskom sudu zbog arbitraže koji počinje u srijedu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Neovisni odvjetnik suda Europske unije u Luxembourgu Priit Pikamäe u srijedu bi trebao predstaviti sažetak svog izvješća o tužbi Slovenije protiv Hrvatske zbog neprovođenja arbitražne presude, a Slovenija bez obzira na stajalište suda smatra da Hrvatska mora primijeniti presudu, navodi u utorak u komentaru mariborski dnevnik "Večer".

Pikamäe najprije donosi svoje stajalište o tome je li europski sud nadležan za slovensku tužbu, no ako bi se sud i proglasio nenadležnim za taj slučaj, to "nikako ne znači da bi arbitražna presuda prestala važiti. Taj sud naime ne odlučuje o validnosti arbitražnog sporazuma nego o tome krši li nepoštovanje arbitražne presude europski pravni poredak", piše u komentaru mariborski list.
Kako dodaje, za Sloveniju će i u slučaju nenadležnosti suda važiti premisa da je arbitražni sporazum važeći i da je arbitražna presuda dio omeđunarodnog prava, dok službeni Zagreb inzistitra na nenadležnosti europskog suda jer smatra da su granična pitanja stvar međunarodnog, a ne europskog prava, tumači komentator "Večeri" Boris Javšovec.
Zagreb inzistira da je Slovenija zabranjenom komunikacijom bivše slovenske agentice u arbitraži Simone Drenik i tadašnjeg arbitra Jerneja Sekoleca kompromitirala arbitražu, te navela Hrvatsku da istupi iz arbitraže.

Sudski  postupak u Luxembourgu u kojem Slovenija tuži Hrvatsku bio bi presedan jer su slučajevi tužbi članice EU-a protiv druge članice izuzetno rijetki, a na tom  sudu se obično procesuiraju tužbe Europske komisije protiv neke od članica, navodi "Večer".

Podsjeća da se u slučaju tužbe Slovenije protiv Europske komisije u slučaju slovensko-hrvatskog spora zbog vina teran dogodilo upravo obrnuto- jedna je članica tužila Komisiju zbog  njenog navodnog pogodovanja drugoj članici.

(Hina) fl


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini