VALLETTA

Malteški poslovni čovjek optužio bivšeg visokog dužnosnika u slučaju ubojstva novinarke - izvori

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Poznati malteški poslovni čovjek rekao je policiji da bivši predstojnik vladinog ureda Keith Schembri organizirao ubojstvo novinarke Daphne Caruane Galizije, izjavile su u četvrtak dvije osobe upoznate s istragom.

Schembri je uhićen u utorak u svezi s tim slučajem nakon što je podnio ostavku. On nije davao nikakve izjave, ali je ranije opetovano nijekao bilo kakvu povezanost s ubojstvom istraživačke novinarke koja je pisala o korupciji. 

Schembrijevi odvjetnici nisu bili dostupni za komentar u četvrtak, navodi Reuters.

Malteški premijer Joseph Muscat, blizak Schembrijev prijatelj, rekao je novinarima kako se nada da će istraga biti zaključena u "sljedećih nekoliko sati".

Dvogodišnja istraga dramatično se ubrzala ovaj mjesec nakon što su otkriveni novi dokazi, što je dovelo do prošlotjednog uhićenja poslovnog čovjeka Jorgena Fenecha, koji je zaustavljen dok je, kako se čini, pokušao pobjeći s Malte svojom luksuznom jahtom.

Po policijskim i izvorima u pravosuđu upoznatima s istragom, Fenech traži imunitet u zamjenu za svjedočenje koje bi povezalo Schembrija sa slučajem i otkrilo široku korupcijsku shemu na Malti u koju su umiješani političari na visokim dužnostima. 

Caruana Galizia, ubijena u eksploziji auto bombe u listopadu 2017., na svom je blogu optužila malteške političare za korupciju, uključivo dvije od tri osobe koje su u utorak podnijele ostavke.

Nakon Schembrija ostavku je podnio i ministar turizma Konrad Mizzi, a svoju je dužnost zamrznuo ministar gospodarstva Chris Cardona.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum