CARACAS

Maduro protjerao veleposlanika EU-a kao odgovor na europske sankcije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro protjerao je u ponedjeljak veleposlanika Europske unije u Caracasu zbog sankcija EU-a njegovim pristašama.

"Dosta europske kolonizacije Venezuele. Veleposlanik EU-a mora napustiti zemlju u 72 sata, dosta je bilo nadmoćnog intervencionizma i rasizma", rekao je Maduro u palači Miraflores, priopćila je vlada.

Vijeće EU-a u ponedjeljak je objavilo da će sankcionirati 11 venezuelskih dužnosnika, optužujući ih za potkopavanje demokracije i vladavine prave u južnoameričkoj zemlji. Zabranit će im se ulazak u EU i zamrznuti imovina.

EU priznaje Juana Guaidoa legitimnim predsjednikom Nacionalne skupštine iako je Vrhovni sud u Venezueli ranije ovog mjeseca presudio da vladin saveznik Luis Parra umjesto njega treba obnašati tu dužnost. 

Guaido je izabran za predsjednika parlamenta u siječnju 2019., a kasnije ga je oko 50 zemalja priznalo za privremenog predsjednika Venezuele.

Parra, koji je izabran na službenom, ali osporavanom glasovanju, na popisu je sankcioniranih. EU smatra da nije legitimno izabran. 

Maduro kaže da su sankcije usmjerene na one koji brane ustav i "odbijaju slijediti naredbe veleposlanstva EU-a u Caracasu", navodi se u priopćenju.

Optužio je blok da se priklanja administraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovoj agresivnoj politici prema Venezueli.

Guaidoa podržavaju SAD, mnoge zemlje Latinske Amerike i Europe, a Madura Kina, Rusija i lokalni saveznici, Kuba, Bolivija i Nikaragva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater