BUDIMPEŠTA

Maas u Budimpešti obilježio godišnjicu pada Berlinskog zida

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas obilježio je u ponedjeljak u Budimpešti 30. godišnjicu pada Berlinskog zida susretom sa svjedocima tih događaja.

"Zid nikada ne bi pao bez hrabrosti i solidarnosti Mađara", rekao je na zajedničkoj konferenciji za medije s mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom. "Mi Nijemci nikada nećemo zaboraviti mađarski doprinos", rekaa je njemački ministar.

Budimpešta je prihvatila desetke tisuća građana Istočne Njemačke (DDR) koji su htjeli pobjeći iz svoje zemlje i otvorila im granice kako bi mogli preći na zapad. To je pokrenulo masovnu emigraciju istočnih Nijemaca na zapad. Njihov je odlazak teško pogodio Berlin i naposlijetku otvorio put padu Berlinskog zida 9. studenog 1989. godine.

Nakon razgovora sa Szijjartom Maas je posjetio Malteški red u Budimpešti. Na ljeto i u jesen 1989. ta je katolička humanitarna organizacija na crkvenom posjedu primila tisuće ljudi koji su odbijali vratiti se u DDR. Maas je razgovarao sa svjedocima koji su tada radili u toj organizaciji i čuo potresne i dramatične priče o događajima tog sudbonosnog ljeta.

Danas su odnosi Berlina i Budimpešte hladniji. Mađarski premijer Viktor Orban u više je navrata napao njemačku kancelarku Angelu Merkel i Europsku komisiju zbog njihove imigrantske politike. Orbana se kritiziralo da šteti demokraciji svojim unutarnjim politikama.

Bez obzira na te nesuglasice Maas je nakon sastanka sa Szijjartom rekao: "Unatoč našim razlikama u mišljenjima, važno je da nastavimo razgovarati". Ne smijemo dopustiti da se dijalog prekine", poručio je njemački ministar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater