LUGANO

Lugano: Potpora obnovi Ukrajine, potrebno provesti unutarnje reforme

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Međunarodna dvodnevna konferencija u Švicarskoj o obnovi Ukrajine nakon rata s Rusijom okončana je u utorak potpisivanjem Deklaracije iz Lugana koja sadrži niz načela kojima će se voditi proces obnove i oporavka.  

Potpisnici Deklaracije, predstavnici iz više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija, uključujući Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i Europsku investicijsku banku (EIB) obvezali su se na političku, financijsku i tehničku pomoć Ukrajini koja tvrdi da bi obnova zemlje mogla koštati do 750 milijardi američkih dolara.

Potpisnici su također osudili rusku vojnu agresiju i pozvali Moskvu da povuče trupe iz Ukrajine.

Načela koja se navode u Deklaraciji su unutarnje reforme, a EU posebice navodi da Kijev mora ostvariti napredak na području vladavine prava, zauzdavanja oligarha, borbe protiv korupcije i osiguravanja temeljnih prava te transparentnost, odgovornost i poštivanje zakona.

Traže i jednakost spolova, uključivost i održivost.

"Učinkovo i transparentno upravljanje i učinkovita i žustra koordinacija između donatora i vlade su ključni za oporavak", rekao je Alfred Kammer, direktor europskog ogranka MMF-a.

On tvrdi da će provedba reformi, kako bi se osnažile institucije i javne politike, pridonijeti preobrazbi gospodarstva i potaknuti rast i životni standard Ukrajinaca.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom