MOSTAR

Komšić kaže da je veći problem za BiH blokada euroatlantskoga puta nego povratak džihadista

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je za britanski Financial Times od subote kako je daleko veći sigurnosni problem za BiH blokada njezinog puta prema NATO savezu nego povratak džihadista nakon poraza Islamske države na što je ranije ovoga tjedna upozorio francuski predsjednik Emmanuel Macron. 

Macron je u velikome intervju za The Economist ovoga tjedna BiH ocijenio najvećim problemom na Balkanu kazavši da je ‘tempirana bomba zbog povratka džihadista’. 

Komšić je pak odgovorio kako BiH do sada nije imala velikih problema s povratkom džihadista nakon sloma Islamske države. 

"Naša zemlja nije iskusila nikakve probleme s malobrojnim osobama koje su se vratile nakon odlaska u Siriju. Velike zemlje poput Francuske imaju svoje probleme s raznim vrstama ekstremističkih ideologija i grupa”, rekao je Komšić. Dodao je kako za BiH daleko veći problem blokada njezina euroatlantskoga puta. 

“Puno veća opasnost za Bosnu i Hercegovinu jeste ostaviti zemlju izvan euroatlanskih integracija i NATO-a", kazao je Komšić za Financial Times. 

On je u petak razgovarao o problemu povrataka džihadista s francuskim veleposlanikom u BiH Guillaumeom Roussonom te mu je predstavio podatke o broju bosanskohercegovačkih državljana koji se nalaze u Siriji i Iraku. 

Po nedavnim izjavama ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, u zarobljeničkim kampovima nalazi se 100 muškaraca te još 160 žena i djece koji su tamo završili nakon sloma terorističke organizacije Islamske države, a koji se mogu povezati s BiH i imaju pravo na povratak. Njihov povratak u BiH bio je planiran u listopadu, ali je odgođen zbog vojnih operacija Turske u Siriji. 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum