ZAGREB/SLUNJ

Kohorst: SAD bi volio da se Hrvatska odluči za njezine zrakoplove F-16

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


SAD-u bi bilo drago da se Hrvatska odluči za kupnju američkih zrakoplova F-16, ali će poštovati odluku RH kakva god ona bila i očekuje nastavak partnerstva između dvije zemlje, izjavio je u srijedu američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst.

"To je suverena odluka Hrvatske i u potpunosti ćemo ju poštovati kakva god bila", rekao je Kohorst koji je u Slunju nazočio polaganju temeljnog kamena buduće vojne ambulante “ROLE 1” na poligonu “Eugen Kvaternik”.

Radove na poligonu, koji obuhvaćaju izgradnju ambulante i smještajnog objekta, izvodit će pripadnici Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske i namjenske skupine američke mornaričke inženjerije, a izgradnju financira vlada SAD-a.

Kohorst je rekao da SAD i Hrvatsku veže dugogodišnje partnerstvo, više od 25 godina.

"To je suradnja na mnogo razina, vojnoj, političkoj, humanitarni projekti... Naravno da želimo nastaviti naše partnerstvo i kao što sam spomenuo smatramo da su američki borbeni zrakoplovi F-16 najbolji na svijetu i bilo bi nam drago da Hrvatska donese tu odluku."

Otvaranju radova na vojnom poligonu u Slunju nazočili su izaslanik ministra obrane državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop, izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, ujedno zamjenik načelnika GS OS RH general-pukovnik Siniša Jurković i veleposlanik Kohorst te zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić i drugi.

Ponude za borbene zrakoplove Hrvatskoj su dostavili SAD za novi avion F-16 Block 70, Izrael za korišteni F-16 Block 30 te Francuska za korišteni Rafale, a Švedska za JAS-39 C/D Gripen.

Faza dostave ponuda je završila i započeo je proces evaluacije koji bi trebao trajati do kraja 2020. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater