PEKING

Kineski stručnjaci sudjelovat će u obnovi Notre-Damea

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kineski stručnjaci sudjelovat će u obnovi pariške katedrale Notre-Dame, piše u srijedu kinesko državno glasilo, pošto su vlade dviju zemalja potpisale ugovor o tome u prigodi posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Dana 15. travnja 2019. u požaru je izgorio drveni krov te pariške znamenitosti, jedne od najposjećenijih u Europi, što je potreslo svjetsku javnost. 

Vijest su s nevjericom primili mnogi Kinezi: oni koji su studirali u Francuskoj, ali i velik dio stanovništva jer je roman "Zvonar crkve Notre-Dame" Victora Hugoa veoma poznat u toj azijskoj zemlji.

"Kina i Francuska će 2020. utvrditi predmet i način suradnje te izabrati stručnjake koji će u njoj sudjelovati", objavila je kineska novinska agencija Xinhua. "Oni će se čim prije pridružiti francuskim ekipama kako bi na terenu zajedno sudjelovali u radu na obnovi".

Agencija navodi da su ravnatelj Ureda za nacionalnu kulturnu baštinu Liu Yuzhu i francuski ministar kulture Franck Riester potpisali ugovor u nazočnosti Emmanuela Macrona i kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Agencija nije otkrila što će točno raditi kineski stručnjaci.

Obnova katedrale sporo napreduje gotovo sedam mjeseci nakon požara. No njezin glavni arhitekt ocijenio je u listopadu da bi se obnova mogla završiti za pet godina kao što je planirano.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini