PEKING

Kina šalje snage u Rusiju na zajedničke vojne vježbe

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Peking će poslati svoje snage u Rusiju, gdje će krajem mjeseca sudjelovati u zajedničkoj vojnoj vježbi kako bi "učvrstili suradnju" dviju vojska, priopćilo je kinesko ministarstvo obrane.  

Kina i Rusija usko surađuju na polju obrane i Peking je rekao da želi podići bilateralne veze "na višu razinu", unatoč međunarodnoj osudi Rusije zbog rata u Ukrajini.

U priopćenju objavljenom u srijedu navodi se da će Kina sudjelovati u godišnjoj vježbi "Istok" ("Vostok") koja se, kažu iz Moskve, treba održati od 30. kolovoza do 5. rujna, u okviru suradnje s Rusijom.

"Cilj je učvrstiti praktičnu i prijateljsku suradnju s vojskama zemalja sudionica, podići razinu strateške suradnje među sudionicima i ojačati sposobnost reagiranja na sigurnosne prijetnje", ističe se u priopćenju ministarstva obrane.

U vježbi, među ostalima, sudjeluju i Indija, Bjelorusija, Mongolija i Tadžikistan.

Kinu i Indiju zadnjih mjeseci optužuju da diplomatski štite Rusiju jer se protive zapadnim sankcijama i prodaji oružja Ukrajini.

No Peking tvrdi da njegovo sudjelovanje u vojnoj vježbi "nema nikakve veze s trenutnom situacijom u regiji i u svijetu".

Ovo je druga vojna vježba Kine i Rusije ove godine.

Washington redovito izražava zabrinutost zbog približavanja Kine i Rusije, ocjenjujući da to ugrožava međunarodnu sigurnost.

Odgovarajući na pitanje o kineskom sudjelovanju u zajedničkoj vojnoj vježbi, glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je ipak da Sjedinjene Države "nemaju poseban komentar".

"Većina tih zemalja redovito sudjeluje i u velikom broju vježbi i vojne razmjene sa SAD-om", rekao je na tiskovnoj konferenciji.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini