ŠANGAJ

Kina osporava odluku honkonškog suda, postavila novog šefa policije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Najviše kinesko pravosudno tijelo priopćilo je da sudovi u Hong Kongu nemaju pravo donositi odluke o ustavnosti zakona na temelju mini- ustava Hong Konga pa tako ni o zakonu koji se odnosi na uvođenje zabrane nošenja maske na licu, objavila je u utorak kineska novinska agencija Xinhua.  

Istodobno, agencija je prenijela kako je kinesko državno vijeće, odnosno kabinet vlade, postavio Tang Ping-keunga, poznatog i kao Chris Tang, za novog šefa policije u Hong Kongu. Imenovanje je uslijedilo nakon povlačenja Stephena Loa s te dužnosti, do čega je dolazi u situaciji stalnih sukoba policije i prodemokratski usmjerenih prosvjednika.

Priopćenje vezano uz nadležnost sudova u Hong Kongu uslijedilo je dan nakon što je Visoki sud u Hong Kongu odbacio zabranu nošenja maske za lice tijekom prosvjeda koji su počeli u Hong Kongu prije pet mjeseci, proglasivši tu zabranu neustavnom.

"O tome jesu li zakoni koji se odnose na Posebnu administrativnu regiju Hong Konga sukladni Temeljnom pravu Hong Konga može odlučiti jedino Stalni odbor Nacionalnog kongresa", kazao je u priopćenju Yan Tanwei, glasnogovornik povjerenstva za zakonodavna pitanja Stalnog odbora kineskog Narodnog kongresa.

"Niti jedna druga vlast nema pravo donositi presude i odluke", dodaje se u priopćenju.

Osporavana izvršna čelnica Hong Konga Carrie Lam predložila je zakonsku zabranu nošenja maski koje su prosvjednici počeli upotrebljavati kako bi prikrili svoj identitet u javnosti. Taj prijedlog naišao je na široku osudu svih koji podupiru protuvladine prosvjede, smatrajući kako izlaže riziku sudionike prosvjeda.

Honkonški Visoki sud u ponedjeljak je presudio da je hitan zakon koji podsjeća na kolonijalno doba, a koji je trebao opravdati zabranu nošenja maske,  potpuno "inkopatibilan s Temeljnim pravom", odnosno mini-ustavom pod kojim se Hong Kong vratio pod kinesku vlast 1997.  

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of