O BRDSKO-PLANINSKIM PODRUČJIMA

SDP: Paket regionalnih zakona popis lijepih želja BEZ KONKRETNIH MJERA

(Hina)

(Hina)


Iz SDP-a su u srijedu poručili da je Vladin paket od pet zakona koji se odnose na regionalni razvoj, s posebnim naglaskom na Zakon o brdsko-planinskim područjima, o kojima će Sabor raspravljati sutra, zapravo samo popis načela i lijepih želja bez konkretnih mjera koji će stanovnike potaknuti na ostanak niti će ta područja izvući iz krize i zaostajanja.

Načelnik općine Kamanje Damir Mateljan je na konferenciji za novinare u Saboru ustvrdio da Hrvatska nema politiku regionalnog razvoja, a koliko do toga drži pokazuje podatak da je za provođenje Zakona o brdsko-planinskim područjima i Zakona o potpomognutim područjima od 140 proračunskih milijardi kuna izdvojeno tek 120 milijuna.

To dovoljno govori o snazi tih zakona, istaknuo je Mateljan, dok je za inicijativu ministra uprave Lovre Kuščevića za jačanje utjecaja županija nauštrb gradova i općina ocijenio "ne korakom, nego maratonom unazad".

Zakon o brdsko-planinskim područjima netransparentan, diskriminatoran, nepravedan i neambiciozan

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj istaknuo je da je Zakon o brdsko-planinskim područjima izuzetno netransparetan, diskriminatoran, nepravedan i neambiciozan.

"Vlada će odlučivati koja su to područja, što otvara prostor manipulacijama. Ne znamo koje će jedinice lokalne samouprave ući u brdsko-planinska područja, samo znamo da će ih biti 85, a barem je dvostruko više općina koje su naseljene na brdsko-planinskim područjima. Stvorit ćemo razdor među ljudima, jer će neki moći koristiti poticaje, a neki ne“, upozorio je Vešligaj.

"Situacija je loša, ljudi iseljavaju, a mi ne nudimo nikakve konkretne mjere da tamo ostanu. Mogli smo barem prepisati rješenja od Slovenije do Austrije, gdje ima rezultata“, dodao je.

Saša Đujić istaknuo je da stanovnici brdsko-planinskih područja tri godine čekaju da HDZ napiše zakon i na kraju dobiju okvir bez ijedne mjere, u kojemu piše da će se donijeti strategija razvoja.

Još jedna prijevara i izdaja stanovništva brdsko-planinskih područja

Po njemu, riječ je o još jednoj prijevari i izdaji stanovništva brdsko-planinskih područja, pogotovo Gorskog Kotara. "Protiv tog zakona pobunili su se svi načelnici općina, čak i dva HDZ-ova, što dovoljno govori koliko je zakon kvalitetan i koliko će pomoći tom području“, upozorio je Đujić te zatražio zakon s konkretnim mjerama i sadržajem.

Željko Jovanović ocijenio je da su se reforme Vlade Andreja Plenkovića svele na prodaju PR magle. "Paket regionalnih zakona poklon je zamotan šarenim papirom i šarenom vrpcom, ali kada je stanovnici Gorskog Kotara razmotaju otvorit će kutiju i u njoj neće biti ništa“, kazao je Jovanović.

Upozorio je da ovaj zakon neće biti put izlaska iz krize i povratka u brdsko-planinska područja. Kao konkretne mjere za osiguranje boljeg života navodi pokrivanje troškova zimske službe i sanaciju prometnica, besplatnu cestarinu prema Zagrebu i Rijeci kao poticaj mladim obiteljima, subvencioniranje javnog prijevoza. Traži i sufinanciranje režijskih troškova i plaće nastavnika u osnovnim školama, osiguravanje efikasne primarne zaštite, osiguravanje dostupnosti jaslica i vrtića u brdsko-planinskim područjima, kao i olakšice za poduzetnike koji tamo ulažu. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of