SARAJEVO

Kavazović uz Ramazanski bajram: Muslimani su pozvani graditi mir i toleranciju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović upozorio je u četvrtak muslimane u toj zemlji kako moraju biti svjesni opasnosti s kojima je njihova domovina suočena, ali i da na sve izazove odgovaraju gradeći mir i toleranciju.

Reis Kavazović po tradiciji je, u sarajevskoj Gazi Husrev-begovoj džamiji, predvodio središnju molitvu u povodu Ramazanskog bajrama, a u svojoj hutbi (propovijedi) kazao je kako je posebni izazov vjernicima u današnjem vremenu boriti se svim silama protiv mržnje, posebice kada je pokušavaju nametnuti drugi.

"Mržnja ne može obogatiti našu zajednicu, niti povećati njen ugled, ali može uništiti mostove među našim ljudima i svaku nadu u zajedničku budućnost", rekao je Kavazović podsjećajući kako vjera umjesto svađa nudi dijalog kao put do dogovora o zajedničkom dobru.

Dodao je kako su muslimani pozvani težiti miru među ljudima i narodima. Stoga se trebaju "osloboditi zapaljivih riječi i glasnogovornika koji truju odnose".

"Ne potcjenjujmo opasnosti koje su pred nama. Ne smiju nas zateći uspavane, ali ni obeshrabriti. Svaka zajednica koja vjeruje i bori se i koja je spremna suočiti se sa sobom, sa svojim slabostima, sposobna je rasti i razvijati se", poručio je reis Kavazović. Poglavar Islamske zajednice kazao je kako BiH jest u poteškoćama, no da one nisu ni blizu onima kakve je imala u prošlosti te stoga nema mjesta malodušju i beznađu.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater