LONDON

Karlo III. neće na COP27 nakon savjetovanja s Liz Truss

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Britanski kralj Karlo III. neće idući mjesec putovati na klimatski skup Ujedinjenih naroda COP27 u Egiptu, potvrdila je Buckinghamska palača u nedjelju, nakon što je premijerka Liz Truss navodno prigovorila toj ideji.

Novi britanski monarh htio je govoriti pred svjetskim čelnicima koji će se okupiti između 6. i 18. studenoga u Šarm El Šeiku, piše Sunday Times. 

No taj plan je odbačen nakon što se Truss, imenovana premijerkom dva dana prije smrti kraljice Elizabete II., tome usprotivila tijekom sastanka s Karlom u njegovoj palači prošli mjesec, dodaju te novine. 

Kraljica Elizabeta obratila se na prošlom skupu UN-a u studenom 2021. godine uz blagoslov konzervativne vlade Borisa Johnsona. Taj se skup održao u škotskom Glasgowu, a na njemu su sudjelovali i tada još uvijek princ Charles i njegov sin William. 

Ured novog kralja pokušao se distancirati od zapaljivog izvješća Sunday Timesa, insistirajući da je Karlo III. tražio savjet od premijerke. 

„Prijateljski i s poštovanjem postignut je dogovor da kralj neće prisustvovati“ tom skupu, rekao je ured BBC-u. 

Sunday Times objavio je tu priču uslijed glasina da nova britanska čelnica, već pod paljbom zbog ekonomskih planova koji su poremetili britansko tržište, planira i umanjiti klimatske obveze koju je London preuzeo pod prošlim vladama. 

U njezinoj vladi sjedi niz ministara koji su kritizirali obećanje o nultim neto stopama emisija stakleničkih plinova do 2050. godina, a sama Truss također se smatra manje sklona tom cilju od prethodnika Johnsona. 

Britanske novine pišu kako je malo vjerojatno da će i ona sudjelovati na skupu u egipatskom resortu. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum