JOHANNESBURG

Južna Afrika se osjeća "kažnjenom" zbog svoje transparentnosti o omikronu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Južna Afrika, čiji su državljani postali persona non grata posvuda u svijetu nakon detekcije nove zabrinjavajuće varijante covida-19 nazvane omikron, osjeća se nepravedeno "kažnjenom" umjesto da primi pohvale jer su njezini znanstvenici otkrili novi soj i brzo oglasili uzbunu.

Vlada upozorava da je stigmatizirana jer je donijela loše vijesti, a brojni južnoafrički korisnici interneta izrazavaju ogorčenje i zabrinutost. 

Te zabrane putovanja "kazna su Južnoj Africi zbog njezina naprednog sekvenciranja genoma i njezine sposobnosti bržeg otkrivanja novih varijanti", ocijenila je vlada u subotu, dva dana nakon objave o otkriću omikrona.

"Znanstvena izvrsnost treba biti pohvaljena,  a ne kažnjena", inzistirala je vlada u priopćenju.

"Nove varijante su otkrivene u drugim zemljama. Niti jedan od tih slučajeva nema nikakve veze s Južnom Afrikom.

Treba primijetiti da je reakcija prema tim državama bila radikalno drugačija od reakcije na slučajeve u Južnoj Africi", istaknulo je ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je preporučila da se ne uvode ograničenja putovanja zbog nove varijante, ali ta preporuka nije imalo većeg učinka. 

Južnoafrički ministar zdravstva  je u petak navečer, dan nakon otkrića nove varijante pod njegovim vodstvom, osudio pavlovljev refleks i "drakonsku reakciju", kao i "paniku" brojnih zemalja koje su odmah zatvorile svoje granice, prije nego što su doznale više o njegovoj opasnosti. 

"Neki čelnici traže žrtvene jarce za rješenje svjetskog problema", upozorio je Joe Phaahla.

Znanstveno neutemeljeno

Pretoria strahuje od utjecaja tih zatvaranja na "obitelji, putovanja, turizam i poduzeća" i ističe da bi takvo ponašanje moglo imati negativan učinak jer će odvratiti druge zemlje od prijavljivanja otkrića sljedećih varijanti iz straha da će biti sankcionirane.

"Ponekad smo kažnjeni jer smo transparentni i brzo radimo", požalio se glavni južnoafrički virolog Tulio de Oliveira čija je ekipa otkrila tu varijantu.

Prema brazilskom znanstveniku, zabrane putovanja znanstveno nemaju puno smisla u borbi protiv covida.

De Oliveira je podsjetio da je Washington takvu zabranu putovanja nametnuo Kini početkom pandemije, da bi zatim upravo Sjedinjene Države imale najveći broj zaraza. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini