NOVI PROBLEMI

Još jedno cjepivo izaziva krvne ugruške. Amerikanci ga stopirali. HRVATSKA JE REZERVIRALA SKORO MILIJUN DOZA

| Autor: Glas Istre
Ilustracija

Ilustracija


Američka zdravstvena agencija danas je pozvala da se hitno stopira cijepljenje Johnson & Johnson cjepivom nakon što je šest ljudi u SAD-u, nakon cijepljenja tim cjepivom, dobilo rijetku nuspojavu krvnih ugrušaka dva tjedna nakon što su cijepljeni.

J & J je jedino cjepivo koje se prima u jednoj dozi.

Svih šest cijepljenih su žene između 18 i 48 godina. Jedna je žena preminula, a druga se nalazi u teškom stanju u bolnici.

U Americi je dosad ovim cjepivom cijepljeno sedam milijuna ljudi, a oko devet milijuna doza je otišlo izvan SAD-a. Iako ovih šest slučajeva znače jedan kritični slučaj krvnog ugruška na milijun cijepljenih, Američki centar za prevenciju bolesti poziva na oprez i barem privremeni prekid cijepljenja cjepivom Johnson & Johnson.

Europska agencija za lijekove prije nekoliko dana je objavila da ispituje Johnson & Johnson cjepivo zbog izvješća o rijetkim krvnim ugrušcima, a ministar Vili Beroš najavio je da prve doze ovog cjepiva stižu u Hrvatskoj u travnju.

Johnson & Johnson, američka firma, u ponedjeljak je počeo isporuku cjepiva Europskoj uniji i do kraja lipnja trebao bi isporučiti 50 do 55 milijuna doza. Hrvatska je rezervirala 900.000 doza.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater