LONDON

Johnson kaže da Europa ne može samo tako prestati koristiti naftu i plin

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Britanski premijer Boris Johnson rekao je u ponedjeljak da Europa ne može preko noći prestati koristiti naftu i plin, na zajedničkoj novinskoj konferenciji s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom i nizozemskim premijerom Markom Rutteom u Londonu.

"U različitim zemljama postoje različite ovisnosti i moramo to imati na umu. Ne možete jednostavno prestati koristiti naftu i plin preko noći, čak ni iz Rusije", rekao je. 

"U Ujedinjenom Kraljevstvu to možemo učiniti brzo", dodao je, istaknuvši da se treba "pobrinuti da svi idemo u istom smjeru". 

"Učinit ćemo to zajedno - tako da svi imamo potrebne zamjene i opskrbu".

Rutte se složio da u mnogim dijelovima Europe "i dalje vlada" ovisnost o ruskim energentima i zauzeo se da se bilo kakvu zabranu uvodi "pažljivo".

No s druge strane Bidenova administracija spremna je uvesti zabranu uvoza ruske nafte u SAD bez saveznika u Europi, rekla su za Reuters dva izvora upoznata s time, nakon ruske invazije na Ukrajinu. 

Predsjednik Joe Biden trebao bi u ponedjeljak održati video konferenciju s čelnicima Francuske, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva nastojeći osigurati njihovu potporu za zabranu uvoza iz Rusije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of