ZBOG SVOG ISPLANIRANOG RASPOREDA

Japanski premijer odbio primiti laureate Nobelove nagrade za mir


Japanski premijer Shinzo Abe odbio se sastati s čelnicom Međunarodne kampanje za zabranu atomskog oružja (ICAN), koja je dobila Nobelovu nagradu za mir 2017., unatoč opetovanim zahtjevima, priopćila je skupina u ponedjeljak.

Izvršna direktorica ICAN-a Beatrice Fihn, koja je doputovala u Japan u petak, nije se uspjela sastati s premijerom iako skupina traži od Tokija da organizira sastanak od kraja prosinca, izvijestila je japanska nevladina udruga Peace Boat.

Glasnogovornik japanske vlade Yoshihide Suga rekao je na tiskovnoj konferenciji da premijer nije mogao primiti čelnicu ICAN-a zbog svog isplaniranog rasporeda. "Ništa više i ništa manje".

Abe je u petak otputovao na europsku turneju.

Tijekom posjeta Nagasakiju, jednom od dva grada koje su bombardirale Sjedinjene Države, Fihn je u subotu kritizirala Japan zbog toga što se nije pridružio Sporazumu o zabrani nuklearnog oružja, koji su usvojile 122 članice UN-a u srpnju.

"Japanska vlada trebala bi bolje znati od bilo koje druge zemlje kakve su posljedice nuklearnog oružja, ali unatoč tome Tokiju se sviđa živjeti pod američkom nuklearnom zaštitom i nije se pridružio sporazumu za zabranu nuklearnog oružja", kazala je Fihn.

"Vašoj vladi ne smeta ponavljanje zla koje je učinjeno Nagasakiju i Hirošimi u drugim gradovima?", upitala je. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum