TOKIO

Japan stremi nultoj stopi emisije stakleničkih plinova do 2050.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Novi japanski čelnik Yoshihide Suga u ponedjeljak je predstavio plan prema kojem bi zemlja do 2050. trebala postići nultu stopu emisije plinova odgovornih za globalno zagrijavanje.

Novi premijer taj je plan predstavio u svom prvom govoru pred parlamentom. Prethodna vlada je imala za cilj smanjiti emisiju stakleničkih plinova do 2050. za 80 posto.

"Moramo promijeniti naš pristup", kazao je Suga, tvrdeći da će proaktivne strukturalne promjene u industriji i poslovanju omogućiti snažan gospodarski rast.

Japan će, kazao je Suga, nastojati uvelike razvijati vlastite obnovljive izvore energije, smanjiti ovisnost o ugljenu i, kada se radi o nuklearnim elektranama, staviti fokus na pitanje sigurnosti.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozdravila je na Twitteru obećanje japanskog premijera da će Japan postati ugljično neutralan do 2050.

"Japan je dobar prijatelj i saveznik (...) svijet se ujedinjuje u borbi za klimu", tvitala je von der Leyen.

Japan je potpisnik Pariškog sporazuma o klimi iz 2016.

Nakon nuklearne katastrofa u Fukushimi 2011. Japan je obustavio rad nuklearki, a i danas mnoge ne rade, te je nedostatak električne energije nadomjestio golemim uvozom fosilnih goriva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater