BRDO KOD KRANJA

Jandroković: Dobri odnosi sa Slovenijom neovisno o izbornom pobjedniku

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatsko-slovenski odnosi su odlični, dobrosusjedski i prijateljski, kazao je u ponedjeljak u Brdu kod Kranja predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, istaknuvši kako očekuje da će odnosi takvi ostati neovisno o rezultati predstojećih slovenskih parlamentarnih izbora.

Jandroković se u Brdu kod Kranja, gdje sudjeluje na dvodnevnoj Konferenciji predsjednika parlamenata država članica Europske unije, sastao sa slovenskim kolegom Igorom Zorčičem.

„Potvrdili smo da su odnosi između Hrvatske i Slovenije dobrosusjedski i prijateljski“, kazao je Jandroković novinarima nakon sastanka.

„Sva otvorena pitanja ni na koji način ne kvare odlične odnose koji postoje između dvije države i dva naroda", dodao je.

Na pitanje novinara hoće li rezultat izbora krajem travnja u Sloveniji utjecati na odnose s Ljubljanom, Jandroković je kazao kako je dostignuta "vrlo visoka razina bilateralnih odnosa" te da ne očekuje promjene u hrvatsko-slovenskim odnosima neovisno o ishodu izbora.

"Zaista dominira prijateljstvo, suradnja, orijentirani smo na zajedničke interese. Očekujem, tko god pobijedio u Sloveniji, da će nastaviti politiku kakvu je vodio predsjednik vlade (Janez) Janša", istaknuo je Jandroković, apostrofirajući da je Slovenija podržala članstvo Hrvatske u Schengenu, Eurozoni i OECD-u.

Manje od mjesec dana uoči parlamentarnih izbora u Sloveniji, desnocentristička Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše i novoosnovana stranka Pokret sloboda Roberta Goloba gotovo su izjednačene u izgledima da dobiju relativnu većinu mandata u novom Državnom zboru, pokazuje anketa objavljena u ponedjeljak.

Moguće "u skoroj budućnosti" obraćanje Zelenskija Saboru

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij se od početka ruske invazije na njegovu zemlju prije više od mjesec dana obratio brojnim parlamentima zapadnih država. Jandroković je kazao da je "imao nekoliko kontakata s predsjednikom ukrajinskog parlamenta".

„Kontaktiramo ukrajinsku stranu i moguće je da će u skoroj budućnosti biti takvo obraćanje Hrvatskom saboru“, dodao je.

Glavna tema Konferencije predsjednika država članica EU-a je položaj parlamenata u kriznim situacijama, poput rata u Ukrajini.

Jandroković je ranije u ponedjeljak kazao novinarima kako je "važno pratiti razvoj situacije u ostalim dijelovima u Europi da se ta kriza ne bi slučajno prelila".

"Nama u Hrvatskoj jako je važna stabilnost našega susjedstva, zemalja koje pretendiraju postati članice EU-a“, kazao je predsjednik Hrvatskog sabora , naglasivši kako je u tom kontekstu važno zaštititi konstitutivnost Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Jandroković će se kasnije u ponedjeljak na marginama Konferencije sastati s predsjednikom estonskog parlamenta Jurijem Ratasom te s predsjednicom Zastupničkog doma češkog parlamenta Marketom Pekarovom Adamovom.

U utorak će pak razgovarati s predsjednicom Zastupničkog doma Španjolske Meritxell Batet Lamañom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini