ZRAČNI UDAR

Izrael pokrenuo napade na Siriju nakon pada F-16


Izrael je priopćio da je pokrenuo zračne udare na baterije protuzračne obrane i iranske ciljeve u Siriji u subotu, a sirijska vojska je ustvrdila da je pogodila izraelski zrakoplov F-16 koji se srušio u sjevernom Izraelu.

Izraelska vojska navodi da se zrakoplov F-16 srušio tijekom misije protiv iranskih dronova u Siriji, gdje se iranske snage bore na strani sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Izrael kaže da je poslao avione u Siriju nakon rušenja iranskog drona koji je letio nad izraelskim teritorijem ranije u subotu. Također navodi da su njegovi borbeni zrakoplovi napadnuti u Siriji, iako zasad nije poznato zašto se avion srušio.

"Napadnuto je 12 ciljeva, među kojima tri baterije protuzračne obrane i četiri iranske mete koje su dio iranskog vojnog establišmenta u Siriji", stoji u priopćenju izraelske vojske.

"Tijekom napada ispaljene su protuzrakoplovne rakete prema Izraelu zbog čega su se u sjevernom Izraelu čule sirene".

Sirijski državni mediji izvijestili su o dva odvojena izraelska napada.

Vojni izvor je rekao da je u prvom napadu sirijska zračna obrana otvorila vatru kao odgovor na izraelski čin "agresije" na vojnu bazu te da je pritom pogodila "više od jednog zrakoplova".

Kasnije su sirijski državni mediji izvijestili da je zračna obrana odgovorila na novi izraelski napad te da je spriječila napade na vojne položaje na jugu zemlje.

Rastuća snaga i utjecaj Irana u Siriji tijekom gotovo sedmogodišnjeg rata, uključujući razmještanje snaga koje podupire Iran nedaleko od granice na Golanskoj visoravni, izaziva zabrinutost Izraela koji kaže da će djelovati protiv bilo kakve prijetnje svog regionalnog neprijatelja Teherana. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of