JERUZALEM

Izrael odobrio cjepivo protiv covida za djecu od 5-11 godina

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izrael je objavio u nedjelju da će se djeca od pete do jedanaeste godine moći cijepiti protiv covida-19 i za nekoliko će dana objaviti početak kampanje.

Odluka ministarstva zdravstva uslijedila je nakon pozitivnog mišljenja stručnjaka i nakon što je američka Agencija za hranu i lijekove prošli tjedan izvanredno odobrila cjepivo Pfizera i BioNTecha u dozi od 10 mikrograma za tu dobnu skupinu.

Djeci od 12 godina i starijoj daje se doza od 30 mikrograma. Pfizer i BioNTech rekli su da je njihovo cjepivo pokazalo učinkovitost od 90.7 posto protiv koronavirusa u kliničkom ispitivanju djece od pet do 11 godina.

"Većina stručnjaka u odborima imala je mišljenje da cijepljenje te grupe nadilazi bilo kakav rizik", priopćilo je ministarstvo.

Izraelskih 9.4 milijuna stanovnika je relativno mlado, s oko 1.2 milijuna djece od pet do 11 godina. Zdravstveni dužnosnici sumnjaju da zemlja može postići imunitet krda ako se ta djeca ne cijepe.

Anketa je pokazala da je 27 posto roditelja spremno cijepiti svoju djecu mlađu od 12 godina, 33 posto se odupire, a 40 posto je neodlučno.

Četiri milijuna Izraelaca primilo je treću dozu, koja je u kolovozu odobrena za svakoga tko je primio drugu dozu cjepiva Pfizer barem pet mjeseci ranije.

Primjenjujući "strategiju života s covidom", vlada je držala škole i ekonomiju uglavnom otvorenima tijekom četvrtog vala zaraze, nadajući se da će pobijediti pandemiju s dodatnim dozama cjepiva, obveznim nošenjem maski i sustavom covid propusnica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter