MILANO

Italija istražuje "sulude" cijene maski i dezinficijensa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Talijanske vlasti otvorile su istragu o strašno visokim cijenama higijenskih maski i dezinfekcijskih sredstava na internetu nakon izbijanja epidemije koronavirusa na sjeveru zemlje, objavili su u utorak tužitelji.

Italija je najpogođenija europska zemlja s više od 260 slučajeva zaraze i sedmero mrtvih, većinom na bogatom sjeveru.

Kako se virus širio, brojne ljekarne ostale su bez maski i dezinfekcijskih sredstava, a ljudi su ih počeli nabavljati na internetu gdje su cijene dramatično skočile.

"Cijena maski na internetu porasla je s jednog centa na deset eura, a litra dezinficijensa koja se prošlog tjedna prodavala za sedam eura od jučer stoji 39 eura", rekla je zamjenica državnog odvjetnika u Milanu Tiziana Siciliano.

Policija je također upozorila stanovnike da se kriminalci koriste lažnim dokumentima i predstavljaju se kao sanitarni inspektori kako bi ušli u kuće i stanove i ukrali novac i druge dragocjenosti.

Istovremeno, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ocijenila je da Italija poduzima odgovarajuće mjere za suzbijanje koronavirusa, s naglaskom na sprečavanje prijenosa s čovjeka na čovjeka.

Tim WHO-a sastao se u Rimu s talijanskim dužnosnicima.

"Mjere koje su poduzele talijanska i regionalne vlade su prilično oštre i trebale bi zadržati virus što je više moguće", rekao je glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier.

Talijanski premijer Giuseppe Conte rekao je u utorak da bi eventualna "ograničenja" koje bi druge države nametnule Talijanima zbog koronavirusa bile "nepravedne i neprihvatljive" jer Italija ima jedan od najefikasnijih i najstrožih zdravstvenih sustava na svijetu.

Izjave premijera Italije objavljene su prije sastanka zakazanog za poslijepodne u Rimu s ministrima zdravstva zemalja u regiji koji bi trebali usvojiti zajedničke propise u postupanju. 

Ministri zemalja koje graniče s Italijom, Francuske, Švicarske, Austrije, Slovenije i Hrvatske, te ministri iz Njemačke i Europske unije pokušat će odrediti zajedničke smjernice postupanja protiv širenja epidemije, dok su do sada europske zemlje reagirale neujednačeno.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom