SJAJNA VIJEST

ISTRAŽIVANJE NA SVEUČILIŠTU COLUMBIA: Pronađen je novi način za spriječavanje širenja zaraze, koji uništava čak 99,9 posto koronavirusa

| Autor: Glas Istre

Uređaji na stropovima koji emitiraju sigurni oblik ultraljubičastog zračenja mogu biti vrlo uspješni u uništavanju koronavirusa u zraku, pokazalo je istraživanje sveučilišta Columbia.

"Vrlo malo zračenja dalekim ultraljubičastim svjetlom uništilo je više od 99,9 posto virusa izloženih njegovu djelovanju", rekao je voditelj istraživanja dr. David Brenner. 

Znanstvenici su čestice koronavirusa u sitnim kapljicama raspršili zrakom ispred izvora dalekog ultraljubičastog svjetla i potom ih prikupili kako bi ih testirali i vidjeli koliko ih je još aktivno. 

Prema rezultatima studije objavljenima u Scientific Reports, znanstvenici su koristili koronavirus koji izaziva običnu prehladu.

"U naknadnim studijama, koje traju, utvrdili smo da je koronavirus koji izaziva Covid-19 uništen na isti način dalekim ultraljubičastim svjetlom", kaže Brenner.

"Ideja je da se u javnim prostorima postave stropni izvori dalekog ultraljubičastog svjetla gdje bi stalno uništavali mikrobe, a među njima i virus koji izaziva Covid-19, te se tako ograniči širenje virusa", kaže Brenner, dodajući da proizvođači izvora dalekog ultraljubičastog svjetla već pripremaju njihovu proizvodnju.

"Na daleko ultraljubičasto svjetlo ne gledamo kao na alternativu maskama i mjerama socijalnog distanciranja", ističe Brenner. 

"Na to gledamo kao na dodatno oružje koje možemo koristiti u borbi protiv Covida-19".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum