KIJEV

Hrvatska i deklaracijom podržala europsku perspektivu Ukrajine

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Premijer Andrej Plenković i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij potpisali su u srijedu u Kijevu Zajedničku deklaraciju o europskoj perspektivi Ukrajine, još jedan od elementa podrške službenog Zagreba zemlji koja je pod stalnim ruskim pritiskom. 

"Ova Deklaracija je samo konkretizacija onoga što u praksi već godinama radimo", rekao je hrvatski premijer. 

"Jedna smo od onih zemalja koja zagovara europsku perspektivu Ukrajine i podupiremo njezine europske reformske procese", kazao je Plenković. 

To je najbolji put i za dizanje kvalitete života Ukrajinaca i za usklađivanje pravnog sustava i temeljnih načela socijalo-tržišnog gospodarstva, dodao je hrvatski premijer. 

Hrvatska je šesta zemlja, nakon Estonije, Litve, Latvije, Poljske i Slovačke koja je potpisala ovu deklaraciju.

Zelenskij je zahvalio na tome i rekao da cijeni hrvatsku potporu u euroatlantskim integracijama i sudjelovanju u Krimskoj platformi, međunarodnom formatu osnovanom s ciljem poboljšanja učinkovitosti međunarodnog odgovora na aneksiju Krima. 

Plenković je kazao da su današnji sastanci s ukrajinskim državnim vrhom pokazali prijateljske i bliske odnose dvaju naroda i dviju zemalja. Datum ovog posjeta pažljivo je biran da bude blizu 11. prosinca, dana kad je Ukrajina priznala Hrvatsku.

"Tu činjenici mi u Hrvatskoj posebno cijenimo", rekao je premijer.

Plenković i Zelenskij razgovarali su o hrvatskom iskustvu mirne reintegracije koje može koristiti Ukrajini. Radna skupina uspostavljena 2016. prilikom Plenkovićeva prvog službenog posjeta Kijevu kao primjera, radi na razmjeni tih iskustava.

S hrvatskim premijerom u Kijev je doputovalo i veliko gospodarsko izaslanstvo pošto se u zadnjih pet godina udvostručila ekonomska i trgovinska razmjena dviju zemalja, a prostora za dodatno jačanje ima mnogo. 

Planira se i donošenje odluke o otvaranju ureda turističke zajednice u Kijevu, što je dodatni korak u suradnji, rekao je Plenković. 

Na pitanje novinara o jučerašnjem razgovoru ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog Joea Bidena, Plenković i Zelenskij složili su se da je to pozitivan korak. 

Zelenskij se nada naći rješenje za izlazak iz krize na istoku Ukrajine i rekao da su ondje važna tri pitanja: prekid vatre, razmjena zarobljenika i otvaranje prijelaznih punktova kako bi se ljudi mogli kretati prije blagdana.

Plenković se također sastao i s predsjednikom ukrajinskog parlamenta i položio je vijenac na spomenik Neznanom vojniku i cvijeće na spomenik Gladomora.

Popodne će sudjelovati na ukrajinsko-hrvatskom gospodarskom forumu na kojem se očekuje više od 300 sudionika. 
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater