ŽENEVA

WHO: nekim zemljama sjeverne hemisfere nedostaje cjepiva za gripu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Neke zemlje sjeverne hemisfere imaju probleme s nabavom dodatnih cjepiva za gripu, uslijed povećane potražnje, ali zdravstveni radnici i stariji trebaju biti prioritet u slučaju nestašica, objavio je WHO u petak.  

Dok dužnosnici upozoravaju na moguću dvostruku epidemiju koronavirusa i gripe, WHO preporuča cijepljenje protiv sezonske gripe kako bi se spriječila prenapučenost bolničkih kapaciteta.

Međutim, čini se da neke zemlje nemaju dovoljno cjepiva za sve, navodi WHO. "Neke zemlje imaju probleme s nabavom dodatnih cjepiva", rekla je novinarima u Ženevi Ann Moen, šefica odjela WHO-a za odgovor na gripu, ali nije imenovala zemlje.

"Tko god ima viška cjepiva neka nam javi", kazala je u polu-šali.

U slučaju nestašice cjepiva prioritet bi trebalo imati pet skupina, pogotovo zdravstveni radnici i stariji, preporučuje WHO. Nakon njih prioritet su trudnice, osobe s kroničnim bolestima i djeca, dodaje se. Većina zemalja naručuje cjepiva 9-12 mjeseci unaprijed pa su već određene količine cjepiva za sezonsku gripu. Neki proizvođači mogu pojačati proizvodnju u zadnji tren, sukladno potražnji, ali postoje limiti.

Moen je kazala da puno manje virusa gripe cirkulira trenutno na južnoj hemisferi, nego ranije, čemu pridonose mjere socijalnog distanciranja i ograničenja putovanja, kazala je Moen.

"Ako će sličan obrazac biti na sjevernoj hemisferi moglo bi biti manje zaraženih", dodala je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater