ŽENEVA

WHO: Još nema dokaza da se osobe koje su preboljele covid ne mogu ponovno zaraziti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u subotu je objavila da u ovome trenutku još nema dokaza da su osobe koje su preboljele covid-19 i razvile antitijela zaštićene od ponovne zaraze koronavirusom.

U priopćenju ta agencija Ujedinjenih naroda upozorava da se osobama koje su preboljele zarazu ne bi trebale izdavati potvrde da su stekle imunitet i da ne predstavljaju rizik za ostale.

Takva bi praksa samo mogla povećati opasnost od širenja virusa jer se na taj način zanemaruju standardne preporuke. 

"Neke vlade smatraju da bi otkrivanje antitijela na SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje covid-19, moglo poslužiti kao osnova za izdavanje 'zdravstvene putovnice' ili potvrde po kojima osoba ne predstavlja opasnost za ostale, što bi pojedincima omogućilo putovanja ili povratak na posao, uz pretpostavku da su zaštićeni od ponovne infekcije ", navodi WHO.

"Trenutačno nema dokaza da su ljudi koji su se oporavili od covida-19 i pritom razvili antitijela, zaštićeni od ponovne infekcije", stoji u priopćenju. 

Čileanske su vlasti prošli tjedan izvijestile da će početi dijeliti "zdravstvene putovnice" pojedincima za koje se smatra da su se oporavili od bolesti.

Nakon pregleda, čija je svrha utvrditi jesu li se kod pacijenata razvila antitijela koja ih čine imunima na virus, oni se odmah mogu vratiti na tržište rada.

Većina studija ukazuje na to da su se kod osoba koje su preboljele infekciju razvila antitijela na virus, objavio je WHO.

No kod nekih je razina neutralizirajućih antitijela u krvi vrlo niska, "što upućuje na to da bi za oporavak mogao biti presudan i stanični imunitet".

Neutralizirajuća antitijela (NAbs) su imuni proteini koji mogu prepoznati, vezati se i pokrenuti uklanjanje virusa prije nego što dođe do kronične infekcije. 


 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom