MOSTAR

HNS BiH nezadovoljan, tek pet invalida u godinu dana ostvarilo prava u RH

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Odjel za branitelje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH izrazio je u petak nezadovoljstvo radom liječničkih povjerenstava u Hrvatskoj jer su tek petorica ratnih vojnih invalida iz HVO-a ostvarili pravo mirovinu u Hrvatskoj po novome zakonu.

Po izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji u RH, koji je prošle godine stupio na snagu, izjednačeno je mirovinsko pravo hrvatskih branitelja i pripadnika HVO-a te je najavljena je mogućnost da će se i onim braniteljima iz HVO-a koji do sada nisu stekli to pravo, omogući stjecanje mirovine ako ispunjavaju uvjete.
Kako je u petak priopćeno iz HNS-a BiH, odjel za branitelje je iskazao nezadovoljstvo stupnjem primjene i strogog odnosa liječničkih povjerenstava Zavoda za mirovinsko osiguranje RH prema pripadnicima HVO-a koji su pokrenuli zahtjeve za ostvarivanje mirovine u Hrvatskoj. Upozorava se kako su se liječnička povjerenstva trebala baviti vještačenja preostale radne sposobnosti umjesto vještačenja stupnja ratnog invaliditeta ranjenih pripadnika HVO-a.
"To za posljedicu ima da je samo pet ratnih vojnih invalida iz HVO-a po ovom zakonu do sada ostvarilo mirovinu u RH", naveo je Odjel za branitelje Hrvatskog narodanog sabora BiH.
Dodaje se  kako je takvo što neprihvatljivo za HNS BiH, ali i za sve ranjene pripadnike HVO-a s neriješenim statusom u RH.
Odjel za branitelje navodi da je o tim problemima izvijestio i ministra branitelja u Vladi RH Tomu Medveda i predstavnike Zavoda za mirovinsko osiguranje Republike Hrvatske te su tražili promjenu pristupa u rješavanju podnesenih zahtjeva pripadnika HVO-a.
Predstavnici HNS-a BiH za branitelje izvijestili su i ministarstvo zdravstva RH te Zavod za zdravstveno osiguranje RH o problemima rješavanja zdravstvenog osiguranja pripadnika HVO-a u Republici Hrvatskoj, dodali su u priopćenju.

Do sada je pravo na invalidsku mirovinu u Hrvatskoj ostvarilo 6800 branitelja iz HVO-a.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom