KIGALI

Heroj 'Hotela Ruande' kaže da je na prijevaru namamljen u Ruandu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Paul Rusesabagina, prikazan u holivudskom filmu kao heroj koji je pomogao u spašavanju Tutsija za vrijeme genocida u Ruandi, rekao je da je vjerovao kako putuje u Burundi na poziv pastora, a umjesto toga namaljen je u Ruandu i uhićen na temelju optužbi za terorizam.

Rusesabagina je govorio za list The New York Times u intervjuu za koji je list rekao da ga je autorizirala ruandska vlada a održao se u prisutnosti vladinih dužnosnika.

Šezdesetšestogodišnji politički disident i bivši upravitelj hotela postao je slavan nakon filma 'Hotel Ruanda', nominirana za Oscara, u kojemu je portretiran kao osoba koja je iskoristila svoje veze s utjecajnim Hutuima da zaštiti Tutsije u bijegu pred pokoljem za vrijeme genocida u Ruandi.

Više od deset godina živio je u izgnanstvu, gdje je bio istaknuti kritičar predsjednika Paula Kagamea kojeg je optuživao da guši političku oporbu.

Rusesabagina se iznenada pojavio u zatočeništvu u Ruandi ranije ovog mjeseca, što je izazvalo optužbe njegove obitelji da je otet. On je međutim rekao da se dobrovoljno ukrcao u privatni avion u Dubaiju koji je kako je mislio letio u Bujumburu u Burundiju gdje je planirao razgovarati s crkvama na poziv lokalnog pastora.

Umjesto toga sletio je u Kigaliju gdje se sada suočava s 13 optužbi, među kojima za terorizam, suučesništvo, ubojstvo i stvaranje i priključenje neregularnoj oružanoj skupini.

Glasnogovornik tužitelja u srijedu je rekao za Reuters da se Rusesabagina, koji je svojedobno putem videa na you tubeu pozvao na oružani otpor vladi, može suočiti s doživotnom kaznom zatvora.

Odbijena mu je jamčevina u četvrtak i ostat će u zatvoru 30 dana dok tužiteljstvo završava istragu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater