ZAGREB

Grlić Radman: Žene zauzimaju više od 50 posto rukovodećih položaja u MVEP-u

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman u srijedu je bio domaćin videokonferencije posvećene doprinosu žena miru i sigurnosti na kojoj je istaknuo da žene zauzimaju više od 50 posto rukovodećih položaja u MVEP-u. 

Grlić Radman je u svom obraćanju naveo kako Hrvatska cijeni doprinos koji žene mogu dati ukupnoj sigurnosti i stabilnosti društva i da se na nacionalnoj razini poduzimaju mjere za povećanje njihove zastupljenosti u politici i sigurnosnom sektoru, navodi se u priopćenju.

Te mjere predviđene su u Nacionalnom akcijskom planu provedbe Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1325 (2000) o ženama, miru i sigurnosti, te srodnih rezolucija, za razdoblje od 2019. do 2023. godine, dodaje se u priopćenju.

Hrvatski ministar naveo je NATO savez, Europsku uniju i SAD kao "snažan oslonac i važne partnere u zajedničkim naporima u ostvarenju ravnopravnosti spolova". 

Grlić Radman je istaknuo visoku zastupljenost žena u hrvatskoj diplomaciji, navodeći činjenicu da žene zauzimaju više od 50 posto rukovodećih položaja u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, priopćeno je. 

Državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop rekao je kako su ponosni jer žene u ministarstvu zauzimaju gotovo 40 posto rukovodećih mjesta. 

"Sudjelovanje žena u oružanim snagama, na svim razinama i u svim ulogama, ključ je za uspješnost i daljnji razvoj i napredak", rekao je Jakop i upozorio da "još uvijek moramo raditi na uklanjanju svih prepreka koje eventualno sprečavaju žene da ostvare svoj puni potencijal u vojnoj karijeri".

Sudionicima konferencije Women’s Contribution to Peace and Security: Lessons Learned and Challenges Ahead uvodno su se obratile bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i izvršna direktorica Georgetown instituta za Žene, mir i sigurnost Melanne Verveer. 

Konferenciju je organiziralo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u suradnji s Ministarstvom obrane u okviru ovogodišnjeg hrvatskog predsjedanja Američko-jadranskom poveljom (A5).

Na konferenciji su aktivnosti i iskustva svojih država iznijeli i dužnosnici iz Sjedinjenih Država, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore. 

Na stručnom panelu sudjelovali su međunarodni i nacionalni stručnjaci, među kojima posebna predstavnica glavnog tajnika NATO-a za Žene, mir i sigurnost Clare Hutchinson, zamjenica načelnika Glavnog stožera Nacionalne garde Minnesote, brigadna generalica Sandy Best te načelnica Uprave za planiranje Glavnog stožera OSRH, brigadna generalica Gordana Garašić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of