ZAGREB

Grlić Radman: Suđenje pilotima je politička farsa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u subotu je izjavio da je suđenje umirovljenim hrvatskim pilotima, koje srbijansko tužiteljstvo tereti za napad na srpske civile 1995., politička farsa.    

"Bio bi povijesni i međunarodnopravni paradoks da država agresor koja je u više navrata na međunarodnim instancama osuđena, da ona sudi pripadnike pobjedničke vojske”, kazao je Grlić Radman nakon sastanka s kolegom iz San Marina Lucom Beccarijem. 

U Beogradu je u petak počelo pripremno ročište u postupku protiv četvorice umirovljenih hrvatskih pilota, ali ga je sudac već na početku iz formalno-procesnih razloga odložio i ponovno zakazao za 16. studenog.

Hrvatski ministar je dodao je da bi „veći paradoks bio da učenici i sljedbenici agresora Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja misle da će hrvatska vlada dopustiti nastavak te agresije u okviru nepostojeće univerzalne jurisdikcije”.

Premijer Andrej Plenković jučer je kazao da Hrvatska ne pridaje nikakvu važnost pripremnom ročištu hrvatskim pilotima jer za Zagreb "taj proces ne postoji". 

San Marino bliže EU

San Marino pregovara s Europskom unijom o sklapanju sporazuma o pridruživanju. 

Hrvatska to snažno podupire, kazao je Grlić Radman. 

Dvije zemlje u subotu su sklapanjem dvaju sporazuma o suradnji obilježile 30. godišnjicu diplomatskih odnosa, 

„San Marino je u procesu uspostavljanja sporazuma o pridruživanju, koji u prvoj fazi ne predviđa sam ulazak u EU, ali predviđa postajanje dijelom zajedničkog tržišta i to će zasigurno još više utjecati na razvoj naših budućih odnosa”, kazao je Beccari.

Beccari je dodao da San Marino i Hrvatska dijele „povijesne korijene”, njeguju „povijest izvanrednih odnosa” i da se radi o dvjema zemljama „koje su se tijekom dugog niza godina na različite načine i u različitim trenucima međusobno podržavale”.

Most bi rušio vladu

Odgovarajući na kritiku saborskog zastupnika Nikole Grmoje (Most) da je HDZ financiran ruskim kapitalom, Grlić Radman je rekao da je Hrvatska prva osudila rusku agresiju, snažno podržala ukrajinsku neovisnost i suverenost i da je premijer Plenković bio među rijetkima koji je Ukrajinu posjećivao i nakon krimske krize”.

Grmojinu izjavu smatra političkim performansom kojem je "cilj destabilizirati hrvatsku vladu, predsjednika vlade Andreja Plenkovića.. zapravo rušiti ovu vladu". 

Dodao je da se Most "ne bavi ničim osim time".

"Bilo bi mudrije i pametnije da budu konstruktivni i pridonose radu vlade”, zaključio je Grlić Radman.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini