ZAGREB

Grlić Radman: RH spremna pružiti Ukrajini potporu za poslijeratni oporavak i obnovu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska je spremna pružiti Ukrajini potporu za poslijeratni oporavak i obnovu, a dosad joj je uputila hitnu humanitarnu i tehničku pomoć u vrijednosti od 7,3 milijuna eura te je primila više od 20 tisuća izbjeglica, izjavio je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak i utorak na Međunarodnoj konferenciji za oporavak i obnovu Ukrajine u Luganu koju su organizirali švicarski predsjednik i ministar vanjskih poslova Ignazio Cassis i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u svrhu pokretanja procesa i dogovaranja plana obnove te zemlje kao i njezinog oporavka i razvoja, priopćio je u utorak MVEP.

„Kao zemlja koja je proživjela rat na vlastitom teritoriju u nedavnoj prošlosti, Hrvatska ima jedinstveno iskustvo u poslijeratnoj tranziciji te mirnoj reintegraciji. Spremni smo pružiti potporu za poslijeratni oporavak i rekonstrukciju neovisne, suverene i demokratske Ukrajine, koja je prioritetna zemlja za Hrvatsku u pogledu razvojne suradnje“, istaknuo je hrvatski šef diplomacije u svom obraćanju na konferenciji.

Dodao je kako je Hrvatska u odgovoru na trenutačnu krizu u Ukrajini uputila hitnu humanitarnu i tehničku pomoć u vrijednosti od 7,3 milijuna eura te je primila više od 20 tisuća izbjeglica kojima je osigurano odgovarajuće obrazovanje, pristup tržištu rada te usluge socijalne skrbi. 

Također je naglasio kako Hrvatska i Ukrajina već blisko surađuju u područjima poput razminiranja, skrbi za ratne veterane, zaštiti raseljenih osoba, pomirenja i izgradnje povjerenja.

Posebno je istaknuo kako je Hrvatska spremna za snažniji angažman oko razminiranja, s obzirom na činjenicu da je hrvatsko iskustvo u humanitarnom razminiranju visoko primjenjivo na ukrajinski slučaj. Jednako tako, naglasio je kako je zaštita kulturnog naslijeđa također područje potpore RH.

Ministar je u svom obraćanju rekao da je ruska agresija na Ukrajinu pokazala potpuno zanemarivanje načela i uvjerenja međunarodne zajednice na temelju kojih su postignuta desetljeća mira, suradnje i napretka.

„Nema mjesta za neutralni stav prema ovom brutalnom kršenju međunarodnog prava, pogotovo međunarodnog humanitarnog prava. Zajedno s našim transatlantskim i europskim partnerima fokusirani smo na usredotočen multilateralni odgovor“.

Na marginama konferencije, ministar se sastao s upraviteljem Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) Achimom Steinerom i danskim kolegom Jeppeom Kofodom, a tijekom boravka u Švicarskoj također se susreo s predstavnicima hrvatske zajednice, stoji u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum