BRUXELLES

Grčka i Turska uspostavile vruću liniju za izbjegavanje sukoba u Sredozemlju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


NATO saveznici Grčka i Turska uspostavili su mehanizam za izbjegavanje slučajnih sukoba u istočnom Sredozemlju, rekao je u četvrtak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, što je dio napora da se ublaži spor oko energetskih resursa u regiji.  

Njemačka predvodi diplomatske napore za širi dijalog i čelnici EU-a sastaju se u Bruxellesu da rasprave o tome kako izbjeći svaku eskalaciju zbog potrage za plinskim nalazištima.

Stoltenberg je rekao da sporazum između Turske i Grčke uključuje vruću liniju za izbjegavanje nesreća u moru i zraku.

 "Pozdravljam uspostavu vojnog mehanizma za izbjegavanje sukoba, postignutog konstruktivnim angažmanom Grčke i Turske", rekao je u izjavi.

"Taj sigurnosni mehanizam može pomoći u stvaranju prostora za diplomatske napore na rješavanju temeljnog spora i spremni smo ga dalje razvijati, dodao je.

Izbjegavanje sukoba u vojnom bi rječniku značilo uspostavu komunikacijske veze između suparničkih vojski kao što je to SAD učinio s Rusijom u Siriji. 

Pregovori u sjedištu NATO-a djelomice su potaknuti lakšim sudarom između turske i grčke fregate i pojačanim vojnim vježbama njihovih mornarica u Sredozemnom moru.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater