MEKSIKO

Gradonačelnik Tijuane proglasio 'HUMANITARNU KRIZU' MEĐU MIGRANTIMA

(EPA)

(EPA)


Gradonačelnik Tijuane u subotu je proglasio "humanitarnu krizu" među tisućama migranata koji su stigli u meksički pogranični grad.

Gradonačelnik Juan Gastelum rekao je da se grad ne može nositi s troškovima smještaja više od 4700 migranata iz srednje Amerike na nogometnom igralištu.

"Neću trošiti novac stanovnika Tijuane", kazao je Gastelum.

Obroci za migrante stoje 27.000 dolara na dan, a za pomoć je zaduženo više od 700 javnih službenika, kažu gradske vlasti.

Migranti su stigli iz Hondurasa, El Salvadora i Guatemale i kroz Meksiko putovali pješice. Nadaju se da će imati šansu dobiti politički azil u Sjedinjenim Državama.

Napetosti u Tijuani porasle su u petak navečer kad je policija pokušala uhititi čovjeka koji je navodno koristio marihuanu. Mladić je uhićen nakon što je policajac ozlijeđen jer je na njega bačen kamen.

Policija je od dolaska migrantske karavane u Tijuanu uhitila 109 migranata zbog manjih napada.

Sedamdeset i jedan migrant vratio se svojim domovima, objavio je list Excelsior.

Tisuće ljudi iz srednje Amerike koji su pobjegli od nasilja i siromaštva u svojim državama stigli su na američku granicu unatoč tome što je američki predsjednik Donald Trump izjavio da im to neće dopustiti.

Buduća meksička ministrica unutarnjih poslova opovrgla je medijska izvješća da je vlada sklopila sporazum sa SAD-om prema kojem će migranti rješenja američkih sudova o zahtjevima za azilom morati čekati u Meksiku.

Buduća vlada pregovara sa SAD-om ali ne može sklapati nikakve sporazume jer još nije na vlasti, naglasila je Olga Sanchez Cordero, odbacujući ujedno mogućnost da Meksiko bude proglašen "sigurnom trećom zemljom" za tražitelje azila.

Kada bi Meksiko prihvatio taj status, tražitelji azila morali bi zatražiti status izbjeglica u toj zemlji umjesto u Sjedinjenim Državama.

Položaj karavana migranata jako je delikatan, istaknula je Sanchez, ne isključujući eksplicitno mogućnost da ih Meksiko zadrži na svom teritoriju dok američki sudovi ne riješe njihove zahtjeve za azilom. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini