VARŠAVA

Goli prosvjedovali protiv izgradnje kanala u Poljskoj

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Dvoje golih poljskih aktivista provelo je jutro na Valentinovo u krevetu na mjestu na kojem poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) želi prokopati kanal preko uskog pojasa zemljišta koje razdvaja istočnu poljsku obalu od Baltičkog mora.

"Ljubav, ne kanal", pisalo je na transparentu koji su držali drugi aktivisti koji su stajali pored kreveta postavljenog na Rtu Visle, pošumljenom pješčanom sprudu dugom 55 i širokom 2 kilometra, koji zatvara priobalnu lagunu.

PiS tvrdi da je kanal potreban zbog ekonomskih i sigurnosnih razloga, jer je jedina pristupna točka laguni s Baltika trenutačno kanal na ruskom kraju spruda.

Poljska planira probiti kanal unatoč tome što je EU zabrinut da bi mogao nanijeti štetu okolišu.

Organizatori prosvjeda, Kamp za Rt Visle, kazali su da su inspirirani govorom književnice Olge Tokarczuk na dodjeli Nobelove nagrade pod nazivom "Nježan pripovjedač".

"Nježnost je naš odgovor na taj nezakoniti plan", kazala je Mayra Wojciechowicz, ležeći na krevetu pored Rudolfa Robaka i citirajući dio govora, koji po njezinu mišljenju odražava situaciju na Rtu Visle.

"Pohlepa, nepoštivanje prirode, sebičnost, manjak imaginacije, beskrajni rivalitet i nedostatak odgovornosti sveli su svijet na status objekta koji se može razlomiti na dijelove, iskoristiti i uništiti."

Tokarczuk je u listopadu dobila Nobelovu nagradu za književnost za 2018. Često kritizira PiS u vezi vladavine prava i pravosuđa.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater