TEHERAN

Glasovanjem vrhovnog vođe otvorena birališta u Iranu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vrhovni vođa Ali Hamnej glasovao je u petak ujutro u Teheranu na iranskim predsjedničkim izborima i tako službeno otvorio birališta, izvijestili su novinari agencije France Pressea na terenu.

Ajatolah Hamnej ubacio je svoj glasački listić u kutiju postavljenu posebno za njega u džamiji imama Homeinija, pokraj njegova ureda, u središtu iranskog glavnoga grada u 7.03 sati (4.33 sati po srednjoeuropskom vremenu). Birališta se trebaju zatvoriti u ponoć (21.30 sati), ali se glasovanje može produljiti za dva sata, objavila je vlada.

Očekuje se pobjeda ultrakonzervativca Ibrahima Raisija koji bi tako nakon dvaju mandata trebao zamijeniti umjerenog Hasana Rohanija.

Među njegovim protukandidatima su bivši čelnik Revolucionarne garde Mohsen Rezaj i ultrakonzervativni bivši pregovarač za nuklearni program Said Džalili.

Natječu se i bivši potpredsjednik Mohsen Mehralizadeh te guverner središnje banke Abdolnaser Hemati, koje se smatra reformistima, ali nemaju potporu glavne reformističke koalicije.

Ako nijedan kandidat u petak ne dobije jasnu većinu, dvojica kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug tjedan dana poslije, 25. lipnja.

Vrhovnu vlast u Iranu od 1979. zapravo ima vjerski vođa, prvo Ruholah Homeini pa Ali Hamnej, ali i predsjednik države ima znatan utjecaj na pitanja koja se kreću od industrijske do vanjske politike.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater