ŽENEVA

GAVI pozdravio Bidenovu potporu odricanju prava intelektualnog vlasništva za cjepiva

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Globalni savez za cjepiva GAVI pozdravio je u četvrtak potporu američkog predsjednika Joea Bidena odricanju prava intelektualnog vlasništva za cjepiva protiv covida-19, a također je pozvao Washington da pomogne proizvođačima u prenošenju znanja i iskustava za jačanje globalne proizvodnje.

Skupina sa sjedištem u Ženevi, koja zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) vodi program podjele doza COVAX, suočava se s velikim ograničenjima u opskrbi nakon što je Indija obustavila izvoz cjepiva zbog svoje velike epidemije covida-19.

"Također prepoznajemo važnost predanosti (Bidenove) administracije da radi na povećanju proizvodnje sirovina, što će neposredno utjecati na ublažavanje trenutnih globalnih ograničenja opskrbe", rekao je GAVI u izjavi za Reuters.

"GAVI sada potiče da, u interesu globalnog nepristranog pristupa, SAD podrži proizvođače u tome da ne prenose samo intelektualno vlasništvo već i znanje i iskustva u pokušaju da hitno pojačaju globalnu proizvodnju".

Cjepivo AstraZeneca, koje je proizveo Institut za serum u Indiji, do sada je bilo glavni oslonac COVAX-a. Postrojenje je osiguralo 53 milijuna cjepiva protiv covida-19 u 121 zemlji i jurisdikciji. Cilj mu je imati 2 milijarde doza na raspolaganju do kraja 2021. godine, od čega će polovica biti raspodijeljena u 92 zemlje s nižim dohotkom.

"GAVI također potiče međunarodnu zajednicu da odmah podijeli doze s COVAX-om, kako bi se pomoglo državama koje su najteže pogođene trenutnim globalnim ograničenjima opskrbe i hitno trebaju zaštititi svoje najugroženije stanovništvo", navodi se u izjavi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini