RIJAD

G20 u četvrtak održava izvanredni summit zbog koronavirusa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


"Izvanredni sastanak na vrhu" G20 posvećen suzbijanju pandemije koronavirusa održat će se u četvrtak putem videokonferencije pod predsjedanjem saudijskog kralja Salmana, priopćile su u utorak Rusija i Saudijska Arabija.

"Kralj Salman će predsjedati sastankom na kojemu će se donijeti globalni i koordiniran odgovor na pandemiju Covida-19 i njezine ljudske i gospodarske posljedice", priopćila je Saudijska Arabija u noći na srijedu.

Dvadeseterim najvećim gospodarskim silama svijeta pridružit će se zemlje stradale od koronavirusa kao što su Španjolska, Jordan, Singapur i Švicarska te čelnici organizacija poput UN-a, Svjetske banke te Svjetske zdravstvene (WHO) i trgovinske organizacije (WTO).

Vijest o organiziranju izvanrednog sastanka na vrhu nešto ranije je bila objavila Moskva dodajući da će na njemu sudjelovati ruski predsjednik Vladimir Putin.

Saudijska Arabija koja trenutačno predsjeda G20 pozvala je prošlog tjedna na "virtualni summit" nakon kritike upućene toj organizaciji zbog sporosti u reagiranju na svjetsku zdravstvenu krizu.

U ponedjeljak su pak francuski predsjednik Emmanuel Macron i kineski Xi Jinping pozvali na održavanje izvanrednog summita G20 o zdravstvenim i gospodarskim aspektima krize prouzročene koronavirusom.

Bolest Covid-19 odnijela je najmanje 18.040 života u svijetu i zarazila više od 400.000 ljudi otkako se u prosincu pojavila u srednjoj Kini, pokazuje izračun agencije France Pressea načinjen na temelju službenih podataka raspoloživih u utorak u 19.00 sati po srednjoeuropskom vremenu.

 

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum