kanal La Manche

Francuzi i Britanci postigli dogovor oko jakobovih kapica


Velika Britanija i Francuska postigle su sporazum o vađenju jakobovih kapica u kanalu La Manche nakon nasilnih sukoba prošloga mjeseca, objavilo je u srijedu britansko ministarstvo poljoprivrede, prehrane i ribarstva.

Francuski ribari optužili su Britance za nepravednu praksu vađenja jakobovih kapica u zaljevu rijeke Seine u ljetnim mjesecima, kad je francuskim brodovima to zabranjeno činiti. Vlada u Parizu donijela je takav zakon kako bi zaštitila zalihe školjaka.

"Britanske i francuske ribolovne industrije i vlade danas su održale konstruktivan sastanak o pitanju izlova jakobovih kapica na istoku La Manchea i zaljevu Seine", poručile su vlade dvaju zemalja u zajedničkom izjavi koju je izdalo britansko ministarstvo.

"Dogovor je postignut."

Spor je započet oko veličine brodova kojima je bilo dozvoljeno ribarenje u zaljevu Seine.

Dvije su zemlje planirale obnoviti sporazum koji je dopuštao izlov britanskim brodicama većim od 15 metara te bi u sporazum bile dodane i brodice manje od 15 metara.

Britanske su brodice u međuvremenu poštivale završetak sezone izlova za Francuze.

Čelnik normandijske ribarske organizacije Dimitri Rogoff rekao je kako je sporazum dobar.

"Uvjeti sporazuma iz 2017. prošireni su na brodove preko 15 metara dužine", rekao je Rogoff. "Sporazum oko brodova manjih od 15 metara još nije postignut."

Ranije je u srijedu britanski ministar poljoprivrede George Eustice izjavio kako je siguran da će Francuska poduzeti bolje sigurnosne mjere kako se sukobi među ribarima ne bi ponovili. 

Spor je tijeku dok Velika Britanija pregovara o izlasku iz Europske unije, a ribarenje i pristup vodama ključno je pitanje za vladajuću manjinsku konzervativnu vladu.

"Francuske vlasti uvode dodatne sigurnosne mjere kako bi spriječili ponovne sukobe", rekao je Eustice naglasivši kako vjeruje da se takvo što neće ponoviti.

Iz francuskog ministarstva poljoprivrede poručili su kako žele postići sporazum koji bi "objema stranama dopustio pravedno korištenje resursa, temeljeno na zajedničkim pravilima i svijesti o zaštiti resursa". (Hina) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum