PARIZ

Francuska savjetuje državljane da ne putuju u Kataloniju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Francuska savjetuje svojim državljanima da ne putuju u španjolsku regiju Kataloniju kako bi se pomoglo u suzbijanju širenja Covida-19, rekao je francuski premijer Jean Castex u petak.

Regionalne vlasti širom Španjolske uvele su nova ograničenja zbog koronavirusa u četvrtak u sklopu borbe protiv širenja zaraze. Francuska je prošli  vikend rekla da nije isključeno zatvaranje granica između dviju zemalja.

U Kataloniji je u 14 dana do četvrtka dijagnosticirano 8000 slučajeva - gotovo polovica od gotovo 16.410  zabilježenih širom zemlje - unatoč smjernicama da građani regionalne prijestolnice Barcelone ostanu u kućama.   

"S obzirom na stanje u Kataloniji, koja bilježi pogoršane pokazatelje zaraze, snažno potičemo francuske državljane da ondje ne putuju dok se ne poboljša zdravstvena situacija", rekao je Castex novinarima.

Također je rekao da Pariz razgovara s vlastima u Madridu da se ograniči promet iz Španjolske u Francusku koliko god je to moguće.

U Francuskoj su dužnosnici u javnom zdravstvu u četvrtak rekli da je potvrđen značajan porast broja oboljelih od covida-19  te povećanje broja smrtnih slučajeva.

Castex je tijekom govora na marginama posjeta međunarodnome aerodromu Charles-de-Gaulle sjeverno od Pariza  također rekao da država planira pojačati kontrolu na francuskim granicama u svrhu jačeg suzbijanja pandemije.

Putnici koji dolaze iz 16 zemalja izvan Europske unije za koje se smatra da imaju visoku stopu zaraženosti bit će podvrgnuti obaveznom testiranju pri dolasku na francuske aerodrome i u morske luke.

Oni putnici kojima se pokaže pozitivan rezultat testiranja, morat će u karantenu. 

 

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater