PARIZ

Francuska namjerava obustaviti naplatu poreza na digitalne usluge ove godine

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Francuska namjerava ove godine obustaviti naplatu digitalnog poreza kako bi izbjegla američke sankcije i dala više vremena za pronalaženje globalnog sporazuma u sklopu Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

"Porez ostaje, ali plaćanje rata predviđenih u travnju i studenome je obustavljeno kako bi se dalo vremena za pregovore u OECD-u", objasnio je francuski izvor dan nakon telefonskog razgovora francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i američkog Donalda Trumpa.

"O tome će u srijedu u Davosu razgovarati" francuski ministar financija Bruno Le Maire i američki kolega Steven Mnuchin, čija zemlja prijeti Parizu sankcijama. 

Francuska je u srpnju odlučila uvesti porez od tri posto na prihode od pružanja digitalnih usluga u zemlji tvrtkama koje ostvaruju prihode veće od 25 milijuna eura u Francuskoj i 750 milijuna eura u svijetu.

Washington je zaprijetio da će zbog toga nametnuti carine na francuske proizvode. 

Prema jednom drugom izvoru bliskom pregovorima, Francuska će tako obustaviti plaćanje predujma poreza predviđenog za travanj i ostatak koji bi tvrtke trebale platiti u studenome.

U razgovoru za Wall Street Journal, u sklopu Gospodarskog foruma u Davosu, američki ministar financija Mnuchin je "francuski prijedlog opisao kao početak rješenja", uoči susreta s Le Maireom i glavnim tajnikom OECD-a Angelom Gurriom.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom