PARIZ/LONDON/MILANO

Europske države obustavljaju uporabu Trumpovog omiljenog lijeka protiv koronavirusa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vlade europskih država u srijedu su odlučile zaustaviti uporabu hidroksiklorokina, lijeka protiv malarije, u tretmanu pacijenata oboljelih od koronavirusa što je još jedan udarac pristupu koji zagovara američki predsjednik Donald Trump.

Odluke koje su donijele Francuska, Italija i Belgija uslijedile su nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak iz sigurnosnih razloga odlučila zaustaviti ispitivanja učinka hidroksiklorokina.

Britanska agencija za lijekove u srijedu je objavila kako je i njihovo odvojeno ispitivanje sada zaustavljeno, manje od tjedna nakon što je počelo. Istraživanje koje provodi Sveučilište u Oxfordu a djelomice ga financira zaklada Billa i Melinde Gates trebalo je uključiti i do 40 tisuća medicinskih djelatnika.

"Sva istraživanja o utjecaju hidroksiklorokina na covid-19 ostat će pod pozornim nadzorom", izvjestili su Reuters iz Regulatorne agencije za lijekove i medicinska sredstva (MHRA) dodajući kako svi oni koji su uključeni u ova istraživanja procjenjuju sve moguće rizike.

Reuters podsjeća kako je nakon početnih naznaka da bi ovaj lijek mogao biti od pomoći pacijentima oboljelima od koronavirusa američki predsjednik Trump postao odlučnim zagovornikom njegove široke uporabe potvrdivši kako i sam uzima hidroksiklorokin "da bi spriječio zarazu".

No najnovije studije pokazale su kako postoje razlozi za oprez a britanski medicinski časopis The Lancet objavio je kako postoje slučajevi u kojima je kod oboljelih koji su uzimali taj lijek povećan rizik od smrtnog ishoda a neki među njima imali su opasne poremećaje srčanog ritma. 

Medicinske ustanove u Italiji i Francuskoj upozorile su kako hidroksiklorokin ne bi trebalo koristiti osim u slučaju kliničkih ispitivanja a belgijski regulator pozvao je da se pri mogućoj uporabi uzmu u obzir svi postojeći rizici.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater