MADRID

EU ne smije ponovo iznevjeriti svoje građane, upozorava Madrid

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Europska unija ne smije "ponovo iznevjeriti svoje građane" nedostatkom solidarnosti u prilikama pandemije koronavirusa, upozorio je u petak španjolski premijer Pedro Sanchez dok je EU podijeljen u vezi s gospodarskim odgovorom na krizu.

"EU mora izvući pouku iz prošlosti i ne smije opet iznevjeriti svoje građane", napisao je Sanchez na Twitteru, otvoreno smjerajući na veliku financijsku krizu kada su najbogatije zemlje članice bile nepopustljive prema teško zaduženim zemljama na jugu, počevši s Grčkom.

"Europski odgovor mora biti solidaran i usmjeren prema najslabijima", istaknuo je premijer čija je zemlja najteže stradala u pandemiji u Europi nakon Italije, zatraživši "plan oporavka koji će osnažiti mehanizme europske države blagostanja".

Dvadeset sedam zemalja članica nije se u četvrtak uspjelo dogovoriti o tome kako će gospodarski i financijski odgovoriti na ovu neviđenu krizu, na sastanku nakon kojeg je portugalski premijer Antonio Costa oštro osudio nizozemsku "škrtost" i njezino "užasno" stajalište.

Dvadeset sedmorica su u četvrtak navečer pristala, pod pritiskom Italije i Španjolske, da u roku od petnaestak dana ponovno razmisle o odlučnim mjerama za borbu s očekivanom recesijom zbog pandemije koronavirusa

Devet europskih zemalja, među kojima Španjoska i Francuska zagovaraju ideju o zajedničkom zaduživanju čitave eurozone. No ideju da se međusobno podijeli dug eurozone odbili su Berlin i Den Haag.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum