LJUBLJANA

Erjavec više nije predsjednik DESUS-a

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Slovenski ministar obrane Karl Erjavec izgubio je u subotu, nakon 16 godina, mjesto predsjednika Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) s kojom je niz godina bio član više koalicijskih vlada i u njima zauzimao razne ministarske položaje.

Erjavca je prilikom glasovanja o novom vodstvu na izvanrednom kongresu stranke koji je potrajao do kasnih večernjih sati pobijedila ministrica poljoprivrede Aleksandra Pivec, dobivši iznenađujuće uvjerljivih 145 glasova, dok ih je Erjavec dobio 80 .

Još nije jasno kako će poraz na stranačkim izborima djelovati na Erjavčev položaj u vladi i kako će reagirati njeni parlamentarni zastupnici koji su većinom bili za Erjavca.

Jedan od slovenskih političara s najdugovječnijom karijerom bio je zadnjih tjedana u sporu s premijerom Marjanom Šarecom kojega je optužio da se umiješao u djelovanje njegove stranke.

Za Šareca je Erjavec tvrdio da mu je Pivec bila kandidatkinja koju je "preferirao". Radilo se o pokušaju, smatra ministar obrane, da se stranka važna za političku ravnotežu i djelovanje manjinske vlade "preotme" od dosadašnjeg vodstva.

Između Šareca i Erjavca zadnjih se desetak dana vodio i otvoreni spor, nakon što je Erjavec zajedno s predsjednikom države Borutom Pahorom donio odluku o povlačenju šestorice slovenskih vojnika iz misije u Iraku.

Premijer je rekao da ta akcija nije bila dobro iskomunicirana ni predstavljena javnosti i partnerima u koaliciji savezničkih država koje su svoje snage u Iraku zadržale.

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom