ANKARA

Erdogan prijeti medijima odmazdom ako objave "štetni" sadržaj

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Turski predsjednik Tayyip Erdogan zaprijetio je u subotu turskim medijima odmazdom ako budu objavljivali sadržaj kojim se narušavaju temeljne vrijednosti zemlje, u potezu koji bi mogao biti uvod jačanja cenzure u tom sektoru. 

U obavijesti objavljenoj u Službenom glasniku, Erdogan navodi da su te mjere potrebne kako bi se zaštitila turska "nacionalna kultura" i spriječio "štetni utjecaj na razvoj djece kao rezultat izloženosti štetnom sadržaju na svim pisanim, verbalnim i vizualnim medijima". 

Erdogan nije precizirao što bi to bio štetan sadržaj, ali je naveo da će se poduzeti pravne mjere protiv "otvorenih ili prikrivenih aktivnosti kroz medije s ciljem potkopavanja naših nacionalnih i moralnih vrijednosti te narušavanja naše obiteljske i društvene strukture". 

Erdogan je na vlasti gotovo 20 godina i često je kritizirao medijski sadržaj koji nije u skladu s konzervativnim islamskim vrijednostima koje zastupa njegova stranka AK. 

Turska proteklih godina jača nadzor nad medijima, otprilike 90 posto najvećih medija sada je u državnom vlasništvu ili u vlasništvu osoba bliskih vladi. 

Njegovi zapadni saveznici i kritičari tvrde da je Erdogan iskoristio neuspješan pokušaj državnog udara 2016. da uguši neistomišljenike i sroza socijalna prava i toleranciju.

Vlada to poriče i objašnjava da su mjere potrebne zbog ozbiljnosti prijetnji s kojima se Turska suočava te da je vraćena sloboda vjeroispovijesti u nekoć snažnoj sekularnoj republici. 

Nadzornik radija i televizije RTUK ima sveobuhvatan nadzor nad online sadržajem i može ga ukloniti. 

Kaznio je televizijske postaje zbog snimki koje, kako tvrdi, krše turske vrijednosti, poput glazbenih spotova koje je označio kao "erotske", sadržaja s LGBTQ referencom ili sadržaja namijenjenih vrijeđanju predsjednika.

Deseci tisuća su procesuirani prema potonjem zakonu, uključujući Sedef Kabas, poznatu novinarku koja je u zatvoru od prošlog tjedna i čeka suđenje nakon što je na Twitteru objavila poslovicu o Erdoganovoj palači i ponovila je na oporbenom televizijskom kanalu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini