ISTANBUL

Erdogan o eskalaciji u Siriji: tući ćemo sirijske snage "posvuda"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Turska će tući sirijske snage "posvuda" budu li napadale naše vojnike, rekao je predsjednik Recep Tyyip Erdogan u srijedu i telefonski razgovarao s kolegom iz Rusije koju optužuje da sudjeluje u "pokolju" civila, prenose agencije. 

"Izjavljujem da ćemo od danas na dalje posvuda tući režim - ne mareći za granice Idliba ili sporazum iz Sočija - u slučaju da se našim vojnicima na promatračkom mjestu ili drugdje nanese i najmanja moguća šteta", rekao je Erdogan u Ankari, prenosi agencija dpa.

U jednom od rijetkih kritičkih nastupa prema Rusiji, inače turskoj saveznici u regiji iako te dvije zemlje podupiru suprotstavljene strane u sirijskom ratu, Erdogan je oštro optužio Moskvu. 

"Režim i ruske snage (...)  koje podržavaju neprestane napade na civile, čine pokolj i prolijevaju krv",  rekao je u Erdogan.

Rusija i Turska sponzori su mirovnog procesa iz Astane kojim se nastoji dogovoriti prekid rata u Siriji. 

Erdogan je u srijedu razgovarao telefonski s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o tome kako deeskalirati stanje u Idlibu, objavio je Kremlj, a prenosi dpa. 

Dvojica predsjednika su izrazila želju da se "potpuno primijene rusko-turski sporazumi o deeskalaciji", priopćio je Kremlj, javlja agencija France presse.

Kremlj navodi da se Turska ne pridržava sporazuma koje je postigla s Moskvom kako bi "neutralizirali" militante u Idlibu. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Moskva i dalje predana sporazumima koje je sklopila s Ankarom, ali da Rusija smatra napade u Idlibu neprihvatljivima i u suprotnosti s tim sporazumima.

Sukobi dosad neviđenog intenziteta između sirijske i turske vojske izbili su početkom veljače u Idlibu gdje Turska podupire pobunjeničke skupine i drži vojne položaje koje je nedavno ojačala.

Ubijeno je 14 turskih vojnika, a 45 ranjeno od početka veljače u napadima sirijske vojske na pokrajinu Idlib, posljednje uporište pobunjenika u Siriji. 

U tom području Turska ima više od deset promatračkih mjesta prema dogovoru koji je sklopila s Rusijom.

Sirijska vojska bombardira ta područja uz zračnu podršku Moskve i time je sirijski režim preuzeo nekoliko sektora u toj pokrajini, na veliko ogorčenje Ankare.

Zbog ratnih djelovanja u Idlibu i Alepu od početka prosinca raseljeno je gotovo 700.000 ljudi, navodi UN-ov ured za koordinaciju humanitarnih pitanja.

Turska je u godinama rata u Siriji primila milijune sirijskih izbjeglica, a sada strahuje od novog izbjegličkog vala iz Idliba.

Agencija Reuters prenosi da će tursko predstavnici idućih dana putovati u Moskvu na razgovore o deeskalaciji u Idlibu. 

Turski šef diplomacije Mevlut Cavusoglu rekao je na konferenciji za novinare u Tirani u srijedu da je Njemačka osigurala 40 milijuna eura pomoći Turskoj da zbrine Sirijce u bijegu iz Idliba. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum