NEW YORK

Erdogan: Neće biti dogovora o kabulskoj zračnoj luci bez široke afganistanske vlade

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Turska od talibana očekuje "široku" vladu prije nego s njima postigne operativni dogovor o kabulskoj zračnoj luci, upozorio je u nedjelju predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Prije povlačenja američkih snaga iz Afganistana i dolaska talibana na vlast sredinom kolovoza, Turska, članica NATO-a, ponudila se da preuzme na sebe odgovornost za sigurnost međunarodne zračne luke. 

Nakon neočekivanog pada režima koji je Zapad podupirao, Turska je počela pregovore s novim vladarima zemlje kako bi im pomogla u upravljanju zračnom lukom preko koje dolazi humanitarna pomoć i koja je nužna za povezanost zemlje s ostatkom svijeta. No zasad bez uspjeha.

"Afganistanska vlada nije uključiva, ne obuhvaća sve dijelove društva. Sve dok ne bude tako, nećemo ići u Afganistan, ali ako vlada bude otvorenija, Turska će ići onamo", dodao je Erdogan u razgovoru za američku mrežu CBS News snimljenom na rubu UN-ove Opće skupštine.

"Želimo da žene sudjeluju u svim aspektima života u Afganistanu i mi im možemo pružiti potporu", rekao je u razgovoru koji je mreža prevela s turskog.

Turski predsjednik je podsjetio da je o sigurnosti zračne luke u Kabulu i o turskom preuzimanju odgovornosti za nju razgovarao s američkim kolegom Joeom Bidenom u lipnju u Bruxellesu, u prigodi NATO-ova sastanka na vrhu.

No veze dvojice čelnika zategnule su se nakon toga: Erdogan je u četvrtak čak rekao pred turskim novinarima da su "stvari loše krenule" među njima.

Posrijedi je spor zbog turske kupnje ruskog proturaketnog sustava S-400 i američka obustava kupnje borbenih zrakoplova F-35, kao odgovor na tu odluku.

Erdogan koji u srijedu treba doputovati u Rusiju, izjavio je za CBS da s Rusima planira nastaviti drugu fazu ugovora.

"Nitko se ubuduće ne treba miješati u obrambene sustave koje kanimo nabaviti, bez obzira o kojoj zemlji i o kojoj razini je riječ", upozorio je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater