KIJEV

Energoatom upozorava na velike rizike u nuklearki Zaporižje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik ukrajinske državne tvrtke za nuklearnu energiju upozorio je u utorak na "jako velike" rizike od granatiranja nuklearne elektrane Zaporižje na jugu zemlje i naglasio da je ključno da Kijev povrati kontrolu nad nuklearkom prije zime.

Predsjednik Energoatoma Petro Kotin rekao je u intervjuu za Reuters da su u prošlotjednom ruskom granatiranju oštećena tri voda koji povezuju nuklearku Zaporižje s ukrajinskom elektroenergetskom mrežom i da ju je Rusija htjela spojiti na svoju mrežu.

Ukrajina i Rusija međusobno se zadnjih dana optužuju za granatiranje te velike nuklearke, najveće u Europi.

Neke granate pale su u blizini skladišta za potrošeno nuklearno gorivo u kojem se nalazi 174 kontejnera visoko radioaktivnog materijala, rekao je Kotin, upozorivši na opasnost.

"To je najradioaktivniji materijal u cijeloj nuklearki. To bi značilo njegovo širenje i tada ćemo imati radioaktivni oblak i potom će vrijeme odlučiti u kojem će smjeru oblak ići", rekao je. "Rizik je jako velik".

Kotin je rekao da Rusija želi spojiti nuklearku na svoju mrežu, što je tehnički težak proces za koji elektranu treba isključiti iz ukrajinskog sustava i postupno je spojiti na ruski. 

"Plan im je oštetiti sve vodove koji vode od nuklearke Zaporižje. Nakon toga neće biti povezana s ukrajinskim elektroenergetskim sustavom", rekao je. 

Nuklearka ima šest reaktora i proizvodila je 20-21 posto ukrajinske struje prije početka rata, rekao je. Hitno je treba obnoviti, dodao je.

"...tako da za zimsku sezonu hitno moramo maknuti te Ruse odande, potom obnoviti infrastrukturu", rekao je.

Na području nuklearke nalazi se oko 500 ruskih vojnika s oklopnim vozilima i nuklearku koriste kao bazu, rekao je.

Kotin je rekao da bi najbolje bilo kada bi se ruski vojnici povukli i elektranu vratili Ukrajini.

Moglo bi se poslati mirovne snage da čuvaju nuklearku, rekao je.

"Konačno rješenje je maknuti vojnike i svo njihovo oružje s te lokacije. I to sasvim rješava problem sigurnosti nuklearke Zaporižje".

Upozorio je da neće biti nikakvih sigurnosnih jamstava za inspektore Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ako dođu u posjet nuklearki, okupiranoj u ožujku. 

Taj posjet najbolje bi izveli Ujedinjeni narodi, rekao je. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini