Frankfurt:

Ekološke udruge traže zabranu sportskih terenaca

| Autor: Hina

Greenpeace je zajedno sa skupinom ekoloških udruga zatražio zabranu sportskih terenaca u sklopu borbe protiv zagađenja zraka čiji je izvor automobilska industrija.

Proizvođači automobila trebali bi prestati proizvoditi velike, teške automobile i vozila koji kao pogon koriste motor s unutarnjim sagorijevanjem, poručila je skupina udruga 'Exit" u ponedjeljak na konferenciji za novinare na Frankfurtskom automobilskom sajmu.

"Sve dok u automobilskom prijevozu dominiraju sportski terenci a ne mala električna vozila, automobili će za nas, aktiviste koji se borimo protiv promjene klime, biti 'crna ovca' u obitelji", poručuju iz 'Exita'.

Šef njemačkog Volkswagena Herbert Diess odlučio se sastati s aktivistima iz udruge "Pijesak u mjenjaču" kako bi razgovarali o automobilskoj industriji.

Taj se njemački automobilski div sprema javnosti predtaviti niz modela hibridnih i električnih automobila kako bi se riješio stigme koju nosi od izbijanja skandala s krivotvorenjem podataka o emisiji štetnih plinova iz dizelskih vozila. Do sada ga je taj skandal stajao više od 30 milijardi dolara.

Iz automobilske industrije poručuju da hibridna vozila mogu pomoći u smanjenju zagađenja ugljičnim dioksidom.

Njihova poruka naišla je na hladan odjek u aktivističkim redovima.

"Upravo zbog takvih lažnih argumenata koje iznosi automobilska industrija izlazimo na ulice i prosvjedujemo", poručuje glasnogovornica udruge "Pijesak u mjenjaču", koja je zatražila blokadu frankfurtskog sajma i okretanje biciklima.

Aktivisti tvrde da bi se gubitak radnih mjesta u njemačkoj automobilskoj industriji koja trenutno zapošljava 800 tisuća radnika mogao nadoknaditi dodatnim ulaganjima u sustav javnog prijevoza i u željeznicu.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini