TAIPEI

Dva tajvanska borbena zrakoplova pala nakon sudara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dva tajvanska borbena zrakoplova pala su u ponedjeljak kraj obale te države, a to je treći takav incident u zadnjih pola godine, u vrijeme dok je otočna zemlja pod sve većim pritiskom svakodnevnog odvraćanja kineskih aviona. 

Iako su tajvanske zračne snage dobro obučene i opremljene, većinom američkim oružjem, one su i dalje nedorasle kineskim snagama. Peking taj demokratski otok smatra svojim teritorijem i nikad nije odbacio upotrebu sile da ga stavi pod svoju kontrolu. 

Tajvanski Nacionalni zapovjedni centar za spašavanje objavio je kako su dva zrakoplova F-5E s pilotima pali u more uz sjeveroistočnu obalu otoka, nakon što su se navodno sudarili tijekom leta obuke. 

U potrazi za pilotima sudjeluju helikopteri, obalna straža i drugi brodovi, dodaje se. 

Službena tajvanska novinska agencija objavila je kako su zračne snage zaustavile sve letove eskadrile zrakoplova F-5 iz baze Chihhang iz koje su krenula dva aviona. 

Otočna država je američki F-5 počela koristiti krajem sedamdesetih godina, a danas su većinom umirovljeni iz aktivnosti na prvoj liniji, iako se neki i dalje koriste za obuku i podršku glavnoj eskadrili, piše agencija Reuters. 

Jedan F-5 pao je u listopadu, pri čemu je poginuo pilot, a mjesec dana kasnije pao je i moderniji F-16, ponovno sa smrtnim posljedicama za pilota. 

Najviši vojni dužnosnik Tajvana bio je među osam poginulih u padu zrakoplova u siječnju prošle godine, na putu prema vojnicima koji su pali u planinskom području u blizini prijestolnice Taipeija. 

Te su nesreće potaknule zabrinutost oko stanja tajvanske vojske, no i oko pritiska svakodnevnih kineskih letova u blizini otoka na tajvanske zračne snage. 

Tajvansko ministarstvo obrane upozorilo je da kineski zrakoplovi i dronovi stalno lete u blizini njihovog zračnog prostora kako bi iscrpili tajvansko zrakoplovstvo. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum